Életünk részévé vált

2020.07.08. 16:23

Az emberek nagy része betartja a maszkviselésre vonatkozó szabályokat

Egy kicsit mindenki élete megváltozott a vírushelyzet után.

Az utcákon megszokott lett a maszkot viselő, távolságot tartó emberek látványa. A veszélyhelyzetet azonban feloldották, a jelenlegi járványügyi készültség miatt már szabadabban lehet mozogni a köztereken. Egy rövid sétát tettünk szerdán, amikor azt tapasztaltuk, hogy ha kisebb számban, de az emberek hordják a maszkokat. Ez talán azzal magyarázható, hogy a kötelező előírások, valamint a karanténhelyzet okozta készültség mély nyomokat hagyott mindenkiben. A boltokban azonban még mindig kötelező eltakarnia az arcát az eladóknak és a vásárlóknak is.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek jó része betartja a szabályokat. A Csapó utcai bevásárlóközpontban a köztes tereken nem kötelező, de ajánlott a maszk viselése. A Napló érdeklődésére egy biztonsági őr elmondta, hogy szerinte az emberek 70-80 százaléka ennek ellenére eltakarja az arcát ezekben a terekben is. Hozzátette, a boltok helyiségeiben viszont kötelező a használat, és ott mindenki betartja azt. Ezt erősítette meg egy eladó, aki úgy vélte, többségében az emberek az áruház köztes tereiben hordják, a boltokban pedig kivétel nélkül felveszik a maszkot.

Vannak kivételek

Az egyik elektronikai szaküzlet eladója szerint többségben vannak, akik betartják az előírásokat, azonban említett ezzel ellentétes eseteket is. Bartha Márk érdeklődésünkre elmondta, van akinek szólni kell, hogy vegye fel a maszkot, mert elfelejtette feltenni a boltba lépés előtt. Van olyan, aki ennek eleget tesz, és van olyan, akit egyáltalán nem érdekel a figyelmeztetés. Megjegyezte, ilyenkor emiatt néhányan felháborodva ott is hagyják a boltot. – Nem mi vagyunk ennek az okozói, nekünk is hordanunk kell 12 órán keresztül – állapította meg az eladó. Véleménye szerint azzal, hogy az idősávot eltörölték, sokan úgy gondolkodnak, hogy ezzel a lépéssel minden szabályozást feloldottak, holott ez koránt sincs így.

Hasonló helyzetről számolt be egy belvárosi vegyeskereskedés egyik alkalmazottja is. Ő úgy fogalmazott, az emberek körülbelül 80 százaléka viseli a maszkot. Természetesen előfordul olyan, amikor otthon hagyja valaki, és morog emiatt. Nekik azt javasolják, hogy a pólójukat tegyék a szájuk és az orruk elé.

Gaál Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában