túra a piacon

2020.06.12. 18:00

Megéri a várakozást a hazai termény

A júniusi időjárás lehet a vízválasztó az idénynövények árának alakulása szempontjából.

Fotó: Kiss Annamarie

Hiába megtalálhatók a hazai nyári termések a standokon, ugyanúgy még a görög és az olasz gyümölcsök, zöldségek is helyet kapnak egyes termelők polcain, ezért mindenképpen „óvatosan” kell válogatni. Szász Tamás termelő mindig felhívja a vevők figyelmét arra, hogy gondosan „vizsgálják” meg a finomságokat, hiszen nem egyedi eset, hogy a külföldi epreket, dinnyéket magyar gyümölcsként árusítják. – Aki egy kicsit is ért hozzá, az tudja, hogy a korai gyümölcs, zöldség (első termés) mindig drága. Ettől függetlenül sajnos az is igaz, hogy feleannyi termés lesz egyes idénynövényekből, mint tavaly, ami miatt bizony magasabb árak is előfordulhatnak – avatott be a részletekbe.

A júniusi időjárás lehet a vízválasztó az idénynövény árának alakulása szempontjából. A gazdálkodók a nyári hőségben szinte imádkoznak azért, hogy hulljon egy kis csapadék, viszont az elmúlt időszakban rengeteg eső esett, ami hatalmas károkat okozott a hazai termelőknek. – Csapadékból elég volt, nem szabadna, hogy a következő hetek hasonló időjárást „hordozzanak”, mint amilyen a június eleje volt. Napsütésre van szüksége a gyümölcsöknek, illetve enyhe széljárásra. A görögdinnyének sem tesz jót a sok eső, a napsütés és a meleg kedvez a gyümölcsnek – fűzte hozzá.

Szász Tamás termelő szerint az időjáráson nagyon sok múlik. Bízzunk benne, hogy minél több hazai termés kerül a polcokra
Fotó: Kiss Annamarie

Lefagyott a termés

Mondhatjuk, hogy a legszerencsésebb helyzet, ha nem esik túlzott mennyiségű csapadék az elkövetkezendő hetekben. Még mindig jobb öntözni az ültetvényeket, mint végignézni azt, hogy a termőföldet elárasztja a víz, a gyümölcsök pedig emiatt lerohadnak. Az árak felől is érdeklődtünk: hogyan fog változni, ingadozni egyes idénynövényeknél? Ez nagyban függ a termés mennyiségétől, illetve attól, hogy a többi termelő milyen áron kínálja majd az árut. – Nagyon sok múlik a minőségen. Például minél nagyobb szemű egy cseresznye, annál drágább. A jelenlegi árak még bevezető jellegűek, hiszen még most kezdődik az igazi szezon. Ha belegondolunk, akkor nem rossz kezdés az idei, hiszen tavaly a cseresznye kilogrammjáért a kezdetekben elkértek több helyen 2000 forintot is, míg most „csak” 1200-1300 forintot kell fizetnünk kilogrammjáért – taglalta a cseresznyeárakat, majd a sárgabarack-kínálatra is kitért. – Nagyon kevés helyen kapni hazai sárgabarackot, szinte mindenhol még görög és olasz fajtát kínálnak, ami egyáltalán nem meglepő. Nagyon sok kistermelőt ismerek, és sajnos náluk is ugyanaz a probléma, mint nálam: a termés 80 százaléka lefagyott az országban – mondta.

A nagypiacon bőséges kínálat várja a vásárlókat. Szabó Zsoltné standján is friss és ropogós a cseresznye
Fotó: Kiss Annamarie
Fotó: Kiss

Ideális klíma

A magyar emberek többsége a hazait keresi a polcokon. Kissné Erzsébet az unokáinak válogatott a cseresznyékből, amikor megszólítottuk és érdeklődtünk: mi a véleménye a magyar termésről és az árakról. – Egyáltalán nem lepődtem meg az árakon, az idény elején mindig magasabbak, mint akkor, amikor már „dübörög” a szezon. Nem gondolom, hogy túlságosan sokat kérnének el a termelők; aki tisztában van azzal, hogy a gyümölcsök, zöldségek számára mi az ideális klíma, az nem lepődik meg az árakon. Kétnaponta járok ki a piacra, a friss idénynövényeket kedveli a család, mindig annyit veszek, amennyi egy nap alatt elfogy, így nincs pazarlás – számolt be lapunknak a háromszoros nagymama.

Az eltérő árak oka

– Osztályozva vannak a cseresznyék, ezért is tapasztalhatunk eltérő árakat. Nyilvánvalóan egy másnapos cseresznye nem ér annyit, mint az, amelyiket reggel szedtek le a fáról. Az embereken nem látok meglepettséget, mindenki megtalálja a pénztárcájának valót – tette hozzá végül a kistermelő.

Nincs még gombaszezon

Jelenleg sokan keresik a barna és a fehér termesztett csiperkét, a vadon termő erdei gombát és a mezei szegfűgombát. – A vargánya és a nagy őzlábgomba is közkedvelt, azonban tudni kell, hogy a vadon termő gombák szezonálisak, éppen ezért a termesztett gombák négyszeres árát is elkérhetik értük. A sok eső a gombákra sem volt jó hatással, mivel a rengeteg csapadék miatt a gombafonál elhalhat, így kevesebb termés várható. A csúcsszezon még nem érkezett el, ezért is gondolhatják sokan, hogy túl magasak az árak. Ősszel várható a legtöbb termés, leginkább október tájékán – mondta lapunknak az őstermelő.

Nagypiaci árak

  • Paprika 479 forint/kg
  • Paradicsom 399 forint/kg
  • Magyar eper 1200 forint/kg
  • Sárgabarack 1500 forint/kg
  • Ropogós cseresznye 1500 forint/kg
  • Vilmoskörte 800 forint/kg
  • Nektarin 1200 forint/kg
  • Újburgonya 350 forint/kg
  • Kleopátra burgonya 250 forint/kg
  • Lila hagyma 480 forint/kg
  • Vöröshagyma 350 forint/kg
  • Megkérdeztük: Milyen a piaci gyümölcsválaszték?

    Németi Judit, tanár

    - A választék kielégítő, hiszen minden kofa előtt érett gyümölcsök tornyosulnak. A probléma az árban mutatkozik: tavalyhoz képest is igen magas. Csak bizakodni lehet benne, hogy ez változik.

    Balogh Istvánné, nyugdíjas

    - Túl drágák a gyümölcsök, de valószínűleg ez a kedvezőtlen időjárásnak tudható be. A választékra nincs panaszom, s abban bízom, hogy talán a mostani esőzések jót tesznek a várható termésnek.

    Laszota Imre, nyugdíjas

    - A felhozatalt kielégítőnek találom, viszont az árak nem kedvezőek. Még az almáért is nagyon sokat kell fizetni. Pozitív változásokat nem várok, de talán segíthet, ha nem lesz további fagy.

    Guba Józsefné, nyugdíjas

    - Nagy a kínálat a standokon, szép és érett árukkal. A probléma az értük elkért összeggel van, amihez mélyen a zsebbe kell nyúlni. Valószínűleg ez is a rossz időnek tudható be, így nem panaszkodom.

    Fazekas György, nyugdíjas

    - A kereskedők termékeivel nem lenne gond, de az árak a plafonon vannak. Sokkal drágább minden tavalyhoz képest, viszont a hazai gyümölcsökkel a külföldiek nem tudnak versenybe szállni.

    (B-J) Németi Judit, Balogh Istvánné, Laszota Imre, Guba Józsefné, Fazekas György
    Fotó: Kiss Annamarie

    Nagy Emese, Szilágyi Gergő

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában