Horgásztippek

2020.06.21. 14:18

Ha kapás van, cselekedj!

Kiből válhat jó horgász, és milyen felszerelésekre van szükség ehhez?

20190707 Kaposvár 29. töröcskei horgászmaraton Kilenc csapat vett részt a horgászmaratonon Fotó: Lang Róbert LR Somogyi Hírlap

Fotó: Somogy Hírlap-archív

Egyre többen merülnek el a horgászat rejtelmeiben; Hegedűs Csaba, az egyik horgászbolt vezetője adott ehhez néhány tippet.

– A pecázás sokaknak sport, másoknak szenvedély, de akadnak olyanok is, akiknek ez az élete. Hazánkban 650 ezer hivatalosan regisztrált horgász van számontartva, ami a környező országokhoz viszonyítva – lakosságszámra levetítve – kiemelkedő. Büszkék lehetünk, hiszen édesvízi versenyhorgászatban a világ legjobbjai közé tartozunk: hölgyek és urak tekintetében egyaránt – mondta el a Naplónak.

Egyszerű kötések

Sokan azt hiszik, hogy már a kezdetekben mély vízbe kell ugrani a horgászmódszerek, technikák elsajátítása terén, pedig ez nincs így. A gyerekeknek sem kell megvásárolni a legdrágább eszközöket, Hegedűs Csaba az alapfelszerelésekre esküszik azoknál, akik még nem szerelmesei a tevékenységnek. – Egyre több gyermek és hölgy érdeklődik a pecázás iránt, számukra kezdetekben a legegyszerűbb orsós nélküli spiccbotot ajánlanám – ez egy úszós horgászmódszer. Lehet kapni kifejezetten kész szerelékeket is, és egyáltalán nem bonyolult művelet használni a botot, egyszerű kötéseket kell alkalmazni. A parti zónában főleg keszegekre, kárászokra vagy kisebb pontyokra tudunk vele eredményesen horgászni – kezdésnek a gyerekek és a hölgyek számára ezt szoktuk ajánlani – fűzte hozzá.

Fotó: Molnár Péter

A szakember hangsúlyozta, ahogy a gyerekek fejlődnek, úgy ismerkednek meg folyamatosan a legalapvetőbb horgászfelszerelésekkel, az idő elteltével pedig orsós botokkal, akár a bojlis horgászmódszerrel is sikereket tudnak elérni. – A legnagyobb trend régiónkban a bojlis horgászat a kezdők és a haladók körében egyaránt: fogd meg és engedd vissza horgászstílus, ami voltaképpen a feeder horgászmódszer (nagy testű pontyozás) – fűzte hozzá, majd a legfelkapottabb csalikról számolt be. – Vannak a klasszikus, régi csalik, többek között a csontkukac, giliszta és a csemegekukorica, ezeket ma is szeretik a vevők, azonban vannak újabbak is: ízesített, színes csalik, amikkel ugyanúgy próbálkoznak a horgászok – mondta.

A halak életmódja

Hegedűs Csaba szerint az válhat igazán jó horgásszá, aki szereti a természetet, rajong a vízért és a halakért. – Érezni kell a víznek a rezgését, ismerni a halak életmódját, viselkedését. Nyilvánvalóan – ahogyan bármely sportágban – minél több tapasztalatot, információt szerzünk, annál eredményesebbek lehetünk. Sokan azért választják a horgászatot, mert a mindennapi életükből szeretnének kicsit kiszabadulni, kikapcsolódni, ehhez pedig tökéletes a pecázás, hiszen eggyé válhatunk a természettel – tette hozzá.

– A legnagyobb édesvízi halunk a folyami harcsa, talán a legnehezebb kifogni, és a legtovább kell fárasztani. Régiónkban a legtöbben a Tisza-tóra járnak le harcsázni. Debrecen vonzáskörzetében talán a Látóképi-víztározó rendelkezik a legnagyobb harcsaállománnyal, de kisebb csatornáink is rejthetnek meglepetéseket, azokból is fogtak már ki kapitális, 50 kilogrammos harcsát – mondta el végül érdekességként.

Fotó: Molnár Péter

Elengedhetetlen dokumentumok

Hazánkban nem lehet engedély nélkül horgászni, a szabályozás változását pedig figyelemmel kell követni, mert az igazoltatások mutatják: nem mindig vagyunk naprakészek.

– Két éve van egy új rendszerünk: ha horgászni szeretnénk, akkor regisztrálni kell egy bizonyos oldalra, plasztikkártyát igényelni, ami maga a horgászigazolvány is egyben, azonban az nem jogosít még fel a horgászatra. Emellett kötelesek vagyunk belépni egy egyesületbe, illetve ki kell váltanunk az Állami jegy és fogási naplót, majd csak ezen lépések után lehet napi, területi, illetve éves horgászjegyet váltani – ismertette a szabályokat a Naplónak Hegedűs Csaba. A gyerekeknél van egyfajta könnyebbség, 14 éves korig nem kell horgászvizsgát tenniük, egy jelképes összegért, háromszáz forintért tudnak Állami jegy és fogási naplót váltani. – A legtöbb gyerkőcnek elég csak a regisztrációt megcsinálni, azonban a horgászengedély kötelező, anélkül nem tudnak menni még a magántulajdonú horgászvizekre sem. A 14 éven felüliek számára kötelező horgászvizsga díjmentes, amit a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége szokott rendszeresen meghirdeti – fűzte hozzá.

– A halastavaknak eltérő áraik vannak, és különböző jegytípusokat lehet váltani, amiket egyénileg lehet kiválasztani. Olyat is biztosítanak, amellyel a horgász nem viheti haza a halat, voltaképpen a horgászat élményéért vált jegyet – mondta.

Nagy Emese

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában