Állatvilág

2020.06.05. 20:32

A macskáknál nincs kötelező oltás, csak javasolt

A cicáknak is lehet veszettség elleni oltást kérni, viszont ez a kutyáknak kötelező.

Fotó: Matey István

– Az állatvédő szervezetek azon dolgoznak, hogy a rossz körülményből kiemeljék az állatot, és az embereket felelősebb állattartásra bírják. Segítenek abban, hogy az állattartás végre Magyarországon is olyan körülmények közt történjen, amik élhetőek az állatok számára – hívta fel a figyelmet Helt Barbara. Az állatorvos-asszisztens kutyakozmetikával is foglalkozik. Fontosnak tartja a kutyák küllemének ápolását, hiszen azzal számos egészségügyi probléma is elkerülhető.

A legtöbb ember szerint kell

A szakember felhívta a figyelmet, hogy egyes oltások nagyon fontosak az állatoknak. Megtudhattuk, macskáknál kötelező oltás nincs, csak választható, a kutyáknál azonban van. – A cicáknál többféle oltást ismerhetünk, vannak egyszerűbb és kombinált oltások. Például ami a macskanátha, macskaparvo, leukózis ellen véd. A cicáknak is lehet veszettség elleni oltást kérni, viszont a kutyáknak kötelező, illetve az ebeknek javasolt és kérhető a parvo, a szopornyica, a fertőző májgyulladás, valamint leptospirózis elleni oltás is – hangsúlyozta Helt Barbara, majd hozzátette: manapság már a legtöbb gazda szükségesnek tartja, hogy kedvencük megkapja az oltást, viszont még mindig akadnak olyanok, akik kételkednek abban, hogy négylábú családtagjuk megbetegedhet. Hiába csak a ház elé vagy a parkba megy le a kutyával, attól függetlenül még javasolt az oltás.

Minden kisállat számára fontos a szeretet és törődés | Fotó: Helt Barbara-archív

Szeretetre és törődésre minden élőlénynek szüksége van. Minden állat más, ismernünk kell a fajtát, helyét a természetben, hogy tudjunk velük kommunikálni, együtt élni. – A saját kutyáimat nézve azt gondolom, kiegyensúlyozott életet élnek, korukhoz, méretükhöz mérten megfelelő etetést biztosítok, általános jó állapotukhoz mindent megadok. Engedem, hogy közeli kapcsolatban élhessenek velem, de tudják, hogy ki a vezetőjük, ki az, aki a mi falkánkban a vezér – hangsúlyozta.

NE

Borítókép: Dr. Nagy Anna kezei között láthatóan a szőrmók nem ellenkezik, hogy megkapja az oltást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában