elszánt, lelkes mentorokkal

2020.06.22. 17:30

A Láthatatlan Iskola célja a tanulás megszerettetése

A koronavírus ideje alatt a mentorok online próbálták tanítani a gyerekeket.

Fotó: Láthatatlan Iskola-archív

A Láthatatlan Iskola a Rotaract Club Debrecen Főnix projektjeként született 2017-ben, majd később önálló vezetőséget kapott négy elszánt fiatal; Kovács Kristóf, Tóth Ágnes, Juhász Flóra és Guba Vanda személyében. Az alapítvány célja minél több átmeneti otthonban élő gyermeknek tanulási segítséget nyújtani, amelyet lelkes és elszánt mentoraik közreműködésével valósítanak meg.

– A filozófiánk az, hogy minden gyermeknek meg kell találnia azt a módszert, amivel ő a legkönnyebben tanul, és a mentoraink ebben támogatják őket. A mentorálás során igyekszünk felmérni a gyerekek céljait, és törekedni ezeknek a megvalósítására – ismertette Juhász Flóra, az alapítvány egyik vezetője. – Jelenleg nyolc átmeneti otthonban vagyunk jelen, de szeretnénk Debrecenben mindegyikben elindítani a programot – tette hozzá.

Önkéntes alapon

Mentorként a legfőbb feladat, hogy a gyermekekkel megszerettessék a tanulást, megtalálják a leghatékonyabb tanulási módszert, és megértessék velük a tudás értékét a jövőjük építése céljából. – Jelen pillanatban 73 mentorral dolgozunk, de minden év februárjában és szeptemberében toborzási heteket tartunk újabb önkénteseink számára – mondta Guba Vanda, a vezetőség tagja. – A mentor és mentoráltja közösen dönthetnek arról, hogy egy adott héten mikor, mennyi ideig tartson egy óra, míg a kisebbeknél a foglalkozások játékos feladatokkal telnek el – emelte ki Tóth Ágnes, a Láthatatlan Iskola egyik vezetője. – A gyerekek önként jelentkeznek a programba, így mindannyian nagyon várják, hogy saját mentort kapjanak.

„Mivel a programban részt vevők szinte kivétel nélkül pozitív fejlődésen mennek keresztül, teljesen megszűnt az évismétlés a mentorált gyerekeknél.”

Ezért a szülők is maximálisan hisznek céljainkban és támogatják ezt a folyamatot – nyilatkozta az alapítók egyike.

Tervek

Kovács Kristóf elmondta, hogy a jövőben szeretnének minden átmeneti otthonban tanítani, idővel pedig több nagyvárosban is elindítani a programot. – Biztosak vagyunk benne, hogy rengeteg segíteni vágyó fiatal van, így szeretnénk a lehető legtöbb embernek megadni a lehetőséget, hogy hozzájárulhasson egy jobb sorshoz, valamint több gyermeknek biztosítani azt a pluszt, amit egy mentor nyújthat neki – tette hozzá. – Reménykedünk benne, hogy a mentoraink hamarosan már személyesen is mehetnek a gyerekekhez tanulni, bepótolhatjuk az elmaradt csapatépítő mentortalálkozókat, és megtarthatjuk a közös eseményeket a gyerekekkel – válaszolta Tóth Ágnes, hiszen jelenleg a koronavírus miatt minden esemény szünetel.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában