startol a szezon

2020.05.26. 07:30

Szigorításokkal ugyan, de lehet majd fürdőzni

A strandszezon a megszokottól idén kicsit másképp, de május 29-én Hajdú-Bihar megyében is beindul.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Távolságtartás, csökkentett létszám, fokozott higiénia. Ezekkel a kulcs­szavakkal jellemezhető 2020 nyarán a közösségi fürdőzés.

A Naplónak Kircsi Lajos, a hajdúszoboszlói Hungaros­pa vezérigazgatója elmondta, igyekeznek a vendégeket a megszokott minőségben kiszolgálni amellett, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően a vendégek és saját munkavállalóik biztonsága érdekében szigorúbb egészségügyi előírásokat léptetnek életbe. A népszerű fürdő vezetője arról is tájékoztatott, a biztonság egyik fontos eleme, hogy a vendégek testhőmérsékletét beléptetésnél infrahőmérőkkel ellenőrizzék. A pénztáraknál és a bejáratoknál a sorban állásnál a nem együtt érkezőknek be kell tartaniuk a színes csíkkal jelzett másfél méteres távolságot. A torlódások elkerülése érdekében lehetőséget biztosítanak az online jegyvásárlásra is – sorolta Kircsi Lajos, aki a strandok látogatóit arra kéri, hogy részesítsék előnyben a gyors, biztonságos, készpénzkímélő kártyás fizetési módokat, vagy használják a jegykiadó automatákat.

Zuhany és papucs

Kircsi Lajos a Naplónak nyilatkozott az idei strandszezon vendégbiztonságot érintő részleteiről is.

– Intézkedéseink fontos eleme a látogatók közötti távolságtartás mind a beléptetésnél, mind a szolgáltatások igénybevételénél. A strand igénybe vehető zöldterülete megfelelő lehetőséget biztosít a kötelező távolság betartására: kapacitása, befogadóképessége normál esetben 27 ezer fő, ezt kevesebb mint felére korlátozzuk, emellett a medencék maximális terhelhetősége is csökken – fogalmazott a szakember, majd megjegyezte, a higiéniai szabályok betartására a járványhelyzet idején fokozottan ügyelnek.

A strandigazgató kiemelte, a pihenőterületeken és a medence szélén a napozóágyakat úgy kell elhelyezni, hogy a nem egy háztartásban élő vendégek között legalább másfél méter távolság legyen, az úszómedencében egy úszósávon a szigorítások feloldásáig pedig egy időben egy ember úszhat.

„A medencék vizének kezelésére vonatkozó előírásokat szigorúan betartjuk, a medencékbe lépés előtt és után kötelező a zuhanyzás, a mosdóhelyiségekben kézfertőtlenítő szereket helyezünk el, papucs vagy lábbeli használata az egész strand területén kötelező”

– részletezte a biztonságos fürdőzés feltételeit Kircsi Lajos. Hozzáfűzte, nehéz megjósolni, hogy az emberek utazási hajlandósága, hogy fog alakulni, mivel a cég történetében még nem volt olyan eset, hogy több hónapra be kelljen zárni.

Júliustól külföldről is

A megyei strandfürdők a Hungarospához hasonlóan a nyitás utáni első időszakban csak a belföldi vendégekre számíthatnak, üzemeltetőik azonban abban bizakodnak, hogy legkésőbb júliusban nyitnak a határok, így nem kell lemondaniuk a lengyel, román, szlovák vagy akár az ukrán vendégekről sem.

– A hajdúszoboszlói turizmus újraindításában is fontos szerepet kap majd, hogy a város strandjának valamennyi szolgáltatása fizethető Szép-kártyával – mutatott rá a strandigazgató, aki szerint egyelőre csak az biztos, hogy a szabadtéri strandok és csúszdaparkok nyithatnak május 29-től. – A strandunk 15 medencéjéből 14 vehető igénybe, emellett a mediterrán tengerpart is a vendégek rendelkezésére áll. Mivel töltő-ürítő – gyógyvizes – medencék üzemeltetése nem megengedett, a pezsgőmedence nem fog üzemelni, valamint az élményelemeket, mint például a masszázsfúvóka, nyakzuhany vagy a hullámverés egyelőre nélkülözniük kell a vendégeknek – jelentette ki Kircsi Lajos.

A kempingek is nyithatnak

Jó hír azoknak, akik a kényelmes, ám annál költségesebb szállodai szobák helyett inkább kempingben töltik a vakáció éjszakáit, hogy május 29-től a hazai kempingek várják a látogatókat. – Thermal Campingünk is megnyitja kapuit, a fedett fürdőlétesítmények szolgáltatásait, az Aqua-Palace élményfürdőt, az Árpád uszodát és a Gyógyfürdőt azonban a jogszabálynak megfelelően egyelőre szüneteltetni kell. A fürdőgyógyászati szolgáltatások egy része továbbra sem engedélyezett, ennek ellenére június 2-től korlátozott gyógyszolgáltatás-kínálattal, egyelőre még a gyógymedencék üzemeltetése nélkül, részlegesen újra nyitjuk gyógyászatainkat – tájékoztatott terveikről a szoboszlói fürdő vezetője.

Kircsi Lajos hangsúlyozta, a biztonságos fürdőzés érdekében mindenkit arra kérnek, hogy fokozottan tartsák be a higiéniára és a távolságtartásra vonatkozó előírásokat.

„Járvány­ügyi intézkedéseinkről tájékoztató táblák segítenek majd a bejáratoknál, emellett online és a hangosbemondón keresztül tájékoztatjuk a vendégeket”

– mondta a szakember.

Megtartották állandó dolgozóikat

Kircsi Lajos a Napló kérdésére azt is elmondta, a munkavállalók a veszélyhelyzet első időszakában a munkáltató által elrendelhető szabadságukat töltötték. – Májustól a kormány által meghirdetett foglalkoztatási program részeként 306 dolgozóval írtuk alá azt a Támogatási Adatlapot, mely szerint 4 órás, részmunkaidős foglalkoztatásra kerülnek, amihez kapcsolódóan a teljes munkabérre való kiegészítést az állam megfizeti támogatásként részükre. Ez jelentős segítséget jelentett társaságunknak is, és a munkavállalók is kedvezően fogadták, tekintettel arra, hogy részmunkaidős foglalkoztatás mellett lényegében a teljes jövedelmüket megkapják, négy hónapig garantáltan foglalkoztatásra kerülnek, és a felszabaduló munkaidőben jut idő a gyermekek, illetve a szülők ellátására.

„Az egyébként ellátásban részesülő nyugdíjasok, illetve a közben lejáró határozott időre szóló szerződéssel dolgozók foglalkoztatása szűnt meg ebben a nehézségekkel teli időszakban, de egyetlen állandó dolgozót sem bocsátottunk el. A munkahelyek megőrzése a legfontosabb célunk, jelenleg 471 főt foglalkoztatunk”

– emelte ki a cégvezető.

Szakál Adrienn

A strandolók kíváncsiak

Farkas Enikő debreceni kozmetikus évtizedek óta a nagyerdei strandfürdőn és más megyei fürdőhelyeken hűsöl a kánikula idején. A Naplónak úgy fogalmazott, családja és saját egészsége érdekében mindent el fog követni, amit a biztonságos kikapcsolódás érdekében előírnak az üzemeltetők. Elmondta azt is, a másfél méteres távolságtartás szerinte a beléptetésnél még működhet, a vendéglátóipari egységeknél azonban, mint a fagylaltozó, gyorsbüfé vagy közös mosdóhelyiség nem biztosan.

– Azt is nehezen tudom elképzelni, hogy az eddig megszokottakhoz képest az öltözőkben és a gyerekek részére kialakított játszótereken, hogyan kivitelezhető majd a kötelező távolság betartása – árulta el Farkas Enikő, aki a higiéniai szigorításokat fogadta legnagyobb örömmel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában