a barkácsolás veszélyei

2020.05.15. 13:26

Napi 3-5 sérültet visznek a Kenézybe otthoni baleset miatt

A négy fal közötti balesetek jelentős részét az idős korosztály szenvedi el.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Többszörösére nőtt az otthoni balesetek száma a bezártság miatt – olvasható a Világgazdaság online cikkében. Mint írják, a CLB független biztosítási alkusz cég úgy tapasztalta, a megnövekedett fizikai aktivitások – barkácsolás, sportolás, gyerekbalesetek, home office – állnak a sérülések hátterében. A Napló dr. Urbán Ferencet, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Traumatológiai Osztályának osztályvezető főorvosát kérdezte, mit tapasztaltak az elmúlt időszakban ezen a területen.

A szakember elmondta, a Traumatológiai Osztály jelenleg csak akut ellátást folytat. Ez azt jelenti, hogy a tervezhető műtéteket elhalasztották, valamint az orvos-járóbeteg találkozások csökkentése végett a szakrendelések is csak korlátozott mértékben érhetők el. Megtudtuk, március 11-e óta a közterületen előforduló sérülések, közlekedési balesetek száma csökkent, illetve elsősorban a kezdeti időszakban tapasztalták a forgalom jelentős visszaesését. Dr. Urbán Ferenc megerősítette, arányaiban valóban a háztartási balesetek vezetik a statisztikáikat.

„Általánosságban elmondható, hogy az otthoni balesetek jelentős része az idősebb korosztályt érinti, ennek megfelelően különösen a frontátvonulások kapcsán csípőtáji, azon belül a combnyak és a combcsont tompor régiójának, valamint a csukló, a felkarcsont vállízületi végének töréseivel, továbbá bordatörésekkel találkozunk nagyobb számban. Naponta általában 3-5 sérült kerül hozzánk hasonló balesetek miatt.”

Két-három hét után kezdtük észlelni a bezártsággal összefüggő sérülések emelkedését a gyerekeknél. Elsősorban ágyon ugrálva vagy szobai trambulin használata közben szenvedtek súlyosabb végtagtöréseket. Az aktív férfiaknál az otthoni barkácsolás kapcsán elszenvedett súlyos kézsérülések szaporodtak meg. Szinte nem volt olyan nap, hogy legalább egy, jelentős roncsolódással járó kézsérülést ne kellett volna ellátnunk. A kerti munkák közül ebben az időszakban a metszéssel, gallyazással kapcsolatos balesetek száma ugrik meg. Létráról, törött faágról leesve gerinc-, illetve sarokcsonttörések alakulhatnak ki – részletezte a szakember.

Dr. Urbán Ferenc arra is kitért, hogy különösen a gyermeksérültek esetében tapasztaltak a veszélyhelyzet kihirdetése után néhány héttel emelkedő sérültszámot, mely egészen biztosan összefüggésben áll a tartós bezártsággal, a szokásos sport- és játékaktivitás lehetőségének beszűkülésével.

Jellemzőek a törések

Az osztályvezető főorvosnál arról is érdeklődtünk, hogy a balesetek jellemzően nőkkel vagy férfiakkal történnek.

– A kerti balesetek, illetve a barkácssérülések nagy részét aktív és idősebb korú férfiak szenvedik el. Az idősebb korosztályra jellemző csukló-, csípő- és válltáji törések a hölgyeknél dominálnak. Ennek oka részben a magasabb várható élettartamuk, de hozzájárul a változó kor kapcsán kialakuló és az életkor előrehaladásával tovább fokozódó csontritkulás mint kóroki tényező. Ahogy említettük, a gyermekek nehezen tolerálják a tartós bezártságot, a mozgáshiányt, esetükben leginkább a túltengő energia nem megfelelő levezetése okozza a baleseteket – fejtette ki.

Elkerülhető a baj

Dr. Urbán Ferenc arról is beszámolt, mit tehetünk az otthoni balesetek elkerüléséért.

– Általánosságban javasolható a D3-vitamin szedése, ami nemcsak a csontritkulás, hanem az általános immun­erősítő szerepe miatt is jótékony hatású. Az időskori csonttörések megelőzésére több módszerünk is van. Lehetőség szerint célszerű a lakást akadálymentesíteni, ugyanis a küszöbök, a felkunkorodó szőnyegrojt, de akár a kis testű házi kedvenc is oka lehet egy megbotlásnak, el­esésnek. Ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a csontritkulás, az osteoporosis kezelésének, megelőzésének nem csupán gyógyszeres lehetőségei vannak, az egyén általános állapotához igazított napi séta, gimnasztika nemcsak az általános közérzetet javítja, hanem a csont megfelelő struktúrájának megtartásában is szerepet játszik.

„Fontos a kísérőbetegségek gondozása, a vércukorszint, vérnyomás, illetve szívritmus napi ellenőrzése, karbantartása”

– emelte ki a szakember.

Figyeljünk a gyerekekre is!

Elmondta, a kerti munkák, illetve a barkácstevékenységek kapcsán hangsúlyozni kell, hogy megfelelő állapotban kezdjenek hozzá. Hiszen ez a tevékenység akkor is gondos odafigyelést igényel, ha az adott szerszám használatához szükséges óvintézkedéseket betartjuk, a védőburkolatokat nem szereljük le, illetve a nagy fordulatszámú vágóeszközökbe a megfelelő és jó állapotú vágókorongot, fűrészt szereljük be.

– Lehetőség szerint kétkezes eszközt ne használjunk fél kézzel. A létrát mindig stabilan helyezzük el. Ne dolgozzunk különböző bútordarabokból tákolt torony tetején. A gyermekek számára mindenképpen biztosítani kell a mozgásigényüket kielégítő aktív tevékenységet. Nagyon fontos odafigyelnünk, hogy különböző életkorú, testméretű gyermekek lehetőség szerint felügyelet mellett játsszanak. A balesetek nem ritkán abból adódnak, hogy a kisebb testvér a nagyobbat próbálja meg utánozni, vagy a játék hevében a nagyobb gyermek esik rá öccsére vagy húgára – hívta fel a figyelmet az osztályvezető főorvos.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában