fotókkal

2020.05.10. 11:30

Nagy az öröm, újra zsibongott a park

Hétvégén visszakapták a debreceniek a Nagyerdő teljes területét, a Békás-tó környékét, sőt, a város legnagyobb játszótere, az Ötholdas Pagony is újra várja a legkisebbeket szombattól.

Fotó: Kiss Annamarie

A korlátozások enyhítéséhez verőfényes napsütés is társult, szombat délután megnéztük hát, milyen az élet a felszabadult Nagyerdőn.

Az Ötholdas Pagonyban elvétve találkoztunk családokkal, úgy tűnik, a kisgyermekes szülők nem ezt az úti célt választották a délutáni program eltöltéséhez. Továbbmentünk, talán az újranyitott állatkertben sétálgatnak a gyerekekkel, esetleg a nemrég született lámacsikó vonzóbb program a libikókázásnál. Tévedtünk. Bár az állatkertben már jóval több családdal találkoztunk, a tömeg elmaradt. A Bőr-család örült az újranyitásnak, a 2 éves Dávid és a 4 éves Tamás fáradhatatlanul jártak kifutótól kifutóig.

– Az elmúlt hetekben nagyon sok időt töltöttünk a nagyszülőknél, ők kertes házban laknak, lényegében kiköltöztünk hozzájuk. A kertben jobban le lehetett kötni a gyerekeket, ha pedig bent voltunk, valami kreatív foglalkozással próbálkoztam – beszélt a bezártság napjairól Bőr-Bodor Barbara. Hozzátette: – Nagyon jó, hogy kinyitott az állatkert, itt is vagyunk már egyből, így egy kicsit más környezetben is lehetnek a gyerekeknek, ez mindenképp jó – hangsúlyozta a két fiú édesanyja.

Zakatoló kacsavonat

A Nagyerdei Kultúrpark „másik fele” is megnyitott, a vidámparkban is életre keltek a játékok. Zakatolt a kacsavonat, a kisvasút rótta a köröket, a kísértetház sem maradt üresen, míg a Nagyerdő fái alatt lévő padokon családok szusszantak meg egy-egy állomás után. Bár itt sem volt hatalmas a tömeg, nem maradt el a gyermekkacaj. László két nagyobb gyermekével, Bencével és Zamirával várta, míg felesége Regina és legkisebb lánya Laura körbe-körbe jár a forgón, ez idő alatt megosztotta a Naplóval, három gyermekkel hogyan vészelték túl a szigorúbb korlátozásokat.

– Nagyon sokat mozogtunk, görkorcsolyáztunk, bicikliztünk, futottunk, tartottunk testnevelés órákat. Az otthonlétben a legnehezebb az volt, hogy nem volt online oktatás az iskolában, nekünk kellett tanítani a gyerekeket. Most az első utunk a vidámparkba vezetett, a gyerekeknek nagyon hiányzik a közösség, ezért jöttünk most ide. Megmondom őszintén, azt hittem, sokkal többen lesznek, de nekünk ez így jó, hogy nem kell kerülgetni az embereket – mondta el az édesapa.

A Békás-tó nyert

Továbbra is az emberhad után kutattunk, nem is kellett messzire menni: a Békás-tó és környéke mondhatni teljesen megtelt. Kiszabadultak az emberek – az első gondolat, ami eszünkbe jutott, mikor megláttuk, mennyien vannak az elmúlt hetekben lezárt területen. Baráti társaságok, családok, szerelmes párok lepték el a debreceni parkerdőt. Volt, aki aktív kikapcsolódásra vágyott a már szinte nyári időjárásban: bicikliző, tollasozó, sétáló emberek lepték el a környéket, de sokan inkább csak a napsütést és a semmittevés édes ízét akarták élvezni. Napozókból, árnyékban piknikezőkből, padon ücsörgőkből sem szenvedett hiányt a Nagyerdő szombaton.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában