kihajtás

2020.05.18. 13:46

Legelőn vannak a szürkék

A Porszem Lovasegyesület Hortobágyon és Nádudvaron is segített nyári szállásra találni a gulyának.

Fotó: Porszem Lovasegyesület

Férfias játékok és beavatás – ez jellemezte a májusi kihajtásokat, amelyeken Varga Judit „Csuti” vezetésével a Hajdúszoboszlói Porszem Lovas Egyesület több tagja részt vett május első két szombatján. A tavaszi tempó idén leginkább egy marhavágtára emlékeztette a résztvevőket – kezdte az eseményről szóló beszámolóját Kiss Klára, az egyesület vezetője.

Megviccelték a hajtókat

– Aki ismeri az állatokat tudja, hogy a hasukért és a fajfenntartásért mindenre képesek, a több hónapja legelőn összeszokott gulya pedig nem vágyik másra, csak pihenni egy kicsit a téli szálláshelyen, ahol ellátmány tekintetében sokszor jobb a kínálat, mint a hortobágyi pusztán nyár végén és ősszel – folytatta Kis Klára, aki a kihajtáson megesett érdekes történéseket is megosztott velünk. – Kihajtáskor sokszor több kisebb csapat ismerkedik egymással, behajtáskor pedig már egy összeszokott állatsereg vonul, ahol mindenki tudja a helyét, tiszteletben tartja a legelőn kialakult rangsort. Nos, a mostani kihajtáson még nem tudta mindenki a helyét, főleg pár bika volt túl bátor és persze akadtak „másképp gondolkodó” , roppant okos üszők, akik többször is megviccelték a hajtókat. Varga Judit és Székely Rella például lovas fürdőzést tartott a több mint 20 kilométeres távon, több boci ugyanis a vízen keresztül próbált menekülni. Nagy Adrienn pedig bújócskázott a ligetek mélyén megbúvó szürkékkel.

 

A párnapos borjakat külön szállítóeszköz vitte a legelőre. Aki pedig útközben fáradt el, annak rendelkezésére állt a speciális „lótaxi” egylovas és kétlovas kivitelben. Vándor, a hortobágyi nóniusz és a fogatos hidegvérűek mindenben rendelkezésre álltak. Nádudvaron rögtön kora reggel igazi bika balhét láthatott a hajtó sereg. A két állat már „indulásnál” beszólt egymásnak. Ahogy nyílt a karámajtó egyből „megbeszélést” tartottak. A kigyúrt bikákat Kiss Lajos Vándorral, Fülöp Attila Mirzával és ifjabb Fülöp Attila Lizával próbálta szétválasztani. A férfias virtus menet közben sem lankadt. Máté, a fiatal bika túl sokat képzelt magáról és belekötött Gyulába, aki hamar helyre tette. A forrófejű bikát Szkupi Csaba gulyás mentette ki a rutinos magyar szürke szarvai közül. A legbátrabb ló ismét Konrád, Csillag és Karola volt, Adrienn, Rella és Zoványi Réka irányításával.

Vissza a múltba

A csaknem 300 marhát most 12 lovas és népes gyalogos csapat kísérte. A hajtók roppant lelkesek és ügyesek voltak. A legfiatalabb közülük Kovács Dénes volt, akinek a dédpapája is gulyás volt. A kihajtás során az érdeklődők ízelítőt kaphattak a régi korok világából, felelevenedett a múlt, életre keltek a nagyszülők meséi. Pár órára mindenki megfeledkezhetett a XXI. századról. A feladat, az állatok, a népi használati eszközök, a karikás, gulyásbot, a cserépedény és az abba való ételek, kiszakították a résztvevőket a mai valóságból és visszarepítették őket a hajdúk világába.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában