Retró

2020.04.01. 08:00

Ötven éve adták át a Debreceni Konzervgyárat

A szocialista nagyüzemnek az első évben már 515 milliós termelési feladatot írtak elő.

Fotó: Napló-archívum

Határidő előtt 9 hónappal, „hazánk felszabadulásának 25. évfordulóján”, azaz 1970. április 1-jén avatták fel Hajdú-Bihar megye akkori legnagyobb beruházása eredményeként a Debreceni Konzervgyárat.

Kiemelt, egyedi beruházás

A Napló másnapi, terjedelmes beszámolója szerint az ünnepségen Nagy László gyárigazgató elmondta, hogy az 1965-ben jóváhagyott beruházás az 1968-as gazdasági reform bevezetésétől már kiemelt egyedi nagyberuházás volt. A gyorsfagyasztó próbaüzeme már 1969. októberében beindult, a gyáravatás másnapján pedig 2 ezer vagonos kapacitással a melegkonzervüzem próbaüzemét is megkezdték.

Óriási méretek

A szakember beszámolója szerint a külsőleg is igen tetszetős, míg a belsejét és felszereltségét tekintve korszerű, fejlett üzem 44 holdon terül el, ahol elkészült 529 ezer légköbméter épület is. Megépült az óránként 45 tonna kapacitású gőztávvezeték is, ami 5620 méter hosszú. A magasépítési generálkivitelező a HÁÉV volt, s részt vett a kivitelezésben a Közmű- és Mélyépítő Vállalat is az összesen több mint 30 vállalat és intézmény között.

Hús és lemez is

A technológiai gépeket és berendezéseket a hazai gyárakon kívül 15 ország vállalatai szállították. A konzervgyár programszerű termelése 7033 vagon, és ehhez 8500 vagon zöldségféle, 1530 vagon gyümölcs, 177 vagon hús és 970 vagon ónozott lemez feldolgozását irányozta elő. Ez a feladat azt jelentette, hogy a vállalat közvetlen munkavállalói mellett 15 ezer hold mezőgazdasági nyersanyag előállítását is igényelte.

Tetemes export

Az 1962. június 2-án megkezdett próbaüzemeknek köszönhetően a nagyüzemet a hivatalos átadásáig már 168 millió forint értékű áru hagyta el. Exportra 1018 vagont, a belkereskedelemnek pedig 97 vagont adtak át. A gyárnak az 1970-es esztendőre már 515 milliós termelési feladatot írtak elő. Dimény Imre szakminiszter az ünnepségen azt is elmondta, hogy abban az évben a hazai konzerviparnak az 1950-es termelése 14-szeresét kellett elérnie.

Impozáns és fejlett

A politikus kifejtette: nagy örömére szolgál, hogy hazánk felszabadulásának 25. évfordulóján az egész élelmiszer-gazdaságot méltán reprezentáló, korszerű, külső formájában is impozáns, technológiájában fejlett nagyüzemet avathattunk.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában