járvány

2020.04.11. 13:16

Fontos, hogyan tesszük fel, és mikor cseréljük

A helyes maszkhasználat elengedhetetlen ahhoz, hogy megóvjuk magunkat és másokat.

Fotó: Matey István

A koronavírus okozta járvány terjedésének megelőzéséhez nyilvános helyeken használatos orvosi szájmaszk még mindig hiánycikk.

Szerencsére számos interneten fellelhető szabásminta alapján készíthetünk textilmaszkokat otthon, amelyeket aztán magas hőfokon moshatunk, vasalhatunk és újra felhasználhatunk. Arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy ha helytelenül tesszük fel, vagy túl sokáig hagyjuk magunkon, visszájára fordul a hatása.

Fő az elővigyázatosság

A legfontosabb alapszabály a maszkok sterilen tartása. Az eldobható fajtánál a megbontott dobozt tegyük egy tiszta nejlonzacskóba, ha mosható maszkokat készítettünk otthon, azokhoz is zárható tartót válasszunk. Mielőtt kivennénk a helyéről és felhelyeznénk a szájmaszkot, mindig alaposan mossunk kezet. Fogjuk meg a maszk szélein található gumikat, és azokat szétfeszítve, az arcunk érintése nélkül igazítsuk rá a fülünkre, alul húzzuk le az állunkig. A legtöbb eldobható maszk felső részénél található egy fémszál, ezt úgy igazítsuk rá az orrnyeregre, hogy közben kerüljük a szem környékének érintését.

Fotó: Matey István

Ez azért különösen fontos, mert sokszor előfordulhat, hogy nem otthon végezzük a műveletet, hanem nyilvános helyen, nem teljesen steril körülmények között. Az eldobható maszkokat előírás szerint négy óránként ajánlott lecserélni. Azonban a jelenlegi helyzetre való tekintettel minden tömegben történő interakció után vegyünk fel másikat (akkor is, ha textilből vannak). A még hatékonyabb védekezés érdekében pedig legyen nálunk kézfertőtlenítő, esetleg gumikesztyű is.

BD

A témához kapcsolódó további cikkeink ide kattintva érhetők el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában