Koronavírus

2020.03.10. 19:28

Nem kell félnünk a gólyáktól a fertőzés miatt

Hazatérő vándormadaraink olyan helyeken is megfordulhatnak, ahol már kimutatták a koronavírust.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A Hortobágyon most még csak madárkórházban lévő, sérült, gyógyuló gólyák láthatók, a következő napokban és hetekben azonban az országba csaknem ötezer madár tér vissza Afrikából – tudatta honlapján a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány.

Telelő gólyák az afrikai kontinens minden részén találhatók. Izrael és Törökország környékén gyülekeznek, majd a Boszporuszon keresztül érkeznek hozzánk. Tehát a madarak valóban több olyan helyszínen is megfordulhatnak, ahol már kimutatták a koronavírust.

A madárkórházba folyamatosan érkeznek telefonhívások, sokan érdeklődnek, hogy járványügyi szempontból okozhatnak-e gondot a hazaérkező gólyák.

A hortobágyi madármentők felhívták az aggódók figyelmét, miszerint

nagyon csekély az esélye annak, hogy a madarak passzív módon hurcolják a vírust, bár erről nincsenek adatok.

A fertőzést akkor sem adnák át a környezetükben lévő embereknek, ha netán véletlenül mégis hordoznák, hiszen magasan, villanyoszlopokon és háztetőkön fészkelnek. Vagyis

a gólyák nem érintkeznek úgy emberrel, ahogyan az a vírus átadására alkalmat adna.

Mint minden vírus, a korona is fajspecifikus. Így a madaraknak is létezik saját koronavírusa, ám az nem terjed át más fajokra, főként nem emlősökre. Nagyon kevés az esélye ugyanis a vírus olyanforma mutálódásának, hogy ez bekövetkezzen – szögezték le a hortobágyi szakemberek.

A közelmúltban sajnos volt rá példa, hogy a fészek leverésével próbálták távol tartani a madarakat. Ez azért nem megoldás, mert a gólya ragaszkodik a helyéhez és újraépíti a fészkét. Emellett a fokozottan védett állatot semmilyen élettevékenységében nem lehet zavarni, a fészek elpusztítása természetkárosítás, ami miatt akár börtönbüntetés is kiszabható – figyelmeztetnek a közleményben.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában