adys nagykövetek

2020.03.25. 16:30

Megismerik az Európai Parlament működését

A junior nagykövetek tenni szeretnének Debrecen közösségéért és kultúrájáért.

Fotó: Varga Réka

Az elmúlt év őszén csatlakozott a Debreceni Ady Endre Gimnázium az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programhoz. A debreceni középiskolának ahhoz, hogy a tanév végén elnyerje a címet, különböző projekteket kell megvalósítania.

– A program célja, hogy a fiatalok figyelmét felkeltsék az európai demokrácia iránt, a tanév során különféle iskolán belüli és kívüli programokon keresztül, aktív ismereteket nyújtva nekik az Európai Unió, különösen az Európai Parlament működéséről. A program keretében két koordinátor pedagógus és egy vele dolgozó, elkötelezett diákcsoport munkája alapozza meg az iskola felkészülését, a minősítést jelentő plakettet pedig tanév végén nyernénk el – beszélt a programról Türk László, a gimnázium igazgatója.

Széles körű ismeretek

Magyarországon jelenleg 52 intézmény tagja a programnak. A debreceni iskola egyik senior nagykövete a sikeres felvételt követően egy 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzésen vett részt.

– A képzési alkalmak során a pedagógusok megismerkedhettek a program kritériumrendszerével, az Európai Parlament működésével, aktualitásaival, találkozhattak képviselőkkel is. A junior nagykövetek, tehát tanulóink is voltak már ilyen továbbképzésen. Számtalan program, illetve feladat várna a nagykövetekre, a programban résztvevő iskolák maguk döntik el, hogy a tanév során milyen, az Európai Unióhoz köthető projekteket valósítanak meg. A cím elnyerésének szintén feltétele annak, hogy tanév végére egy infópontot, egy Európa-pontot hozzunk létre az intézmény falain belül – részletezte az intézményvezető. Hozzátette: – Most a digitális üzemmódra való átállás egy kicsit nehezíti ezt a folyamatot, de ettől függetlenül nagyon örülünk, hogy részesei lehetünk ennek a programnak, hiszen úgy gondoljuk, fontos a diákjainknak, hogy megismerjék az Európai Parlament működését.

„A projekt részeként a diákok átfogó ismereteket szerezhetnek az Európai Unió működéséről, illetve az európai polgári szerepvállalás kínálta lehetőségek is előtérbe kerülnek, s fontos az is, hogy jobban ráláthatnak arra, hogy az Európai Parlamentnek milyen szerepe van a döntéshozatali folyamatokban”

– hangsúlyozta Türk László.

Hallatják a hangjukat

Az Ady Endre Gimnáziumban a két pedagógus mellett kilenc tanuló vesz részt a csoportban.

– Nemrégiben két társammal részt vettünk egy képzésen Budapesten, az Európai Ifjúsági Központban. Itt egy régiós problémát kellett feltárni. Mi a kultúrát választottuk, és azóta is ezen a területen tevékenykedünk. A képzésen különböző workshopok, előadások és panelbeszélgetések voltak. Nagyon inspiráló emberekkel találkozhattunk, új embereket ismerhettünk meg. Tudatosul bennünk, hogy jó, hogy együtt alkothatunk és tehetünk valamit a közösségért. Ez a program kiváló arra, hogy hallassuk a hangunkat. Lehetőséget kaptunk, hogy elmondjuk a véleményünket, és feltárjuk a régió problémáit – osztotta meg a Naplóval eddigi tapasztalatikat Varga Réka, a junior nagykövetek elnöke.

Fotó: Varga Réka

Tenni szeretnének a közösségért

Az adys nagykövetek a kultúra területével foglalkoznak a program keretén belül.

– Kezdetben városi szinten próbáljuk feltárni a kultúra területén jelentkező esetleges problémákat, s tenni azért, hogy továbbfejlődjön a kultúra Debrecenben. Azokhoz az emberekhez fordultunk, akik a város kulturális életét irányítják, befolyásolják. Lehetőségünk volt beszélni Puskás Istvánnal, Debrecen kultúráért felelős alpolgármesterével, valamint Gemza Péterrel is, aki megkérdezte tőlünk: nekünk ez miért jó. Azt feleltük, ez egy nagyon izgalmas dolog, nem értünk van, nem nevet akarunk magunknak, hanem tenni szeretnénk a közösségért és a kultúráért a városban. Ha ennek az Ady Endre Gimnázium lehet az egyik központja, akkor annak mi nagyon örülni fogunk, hiszen nálunk alapból fontos a művészet – fogalmazott Varga Réka.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában