mementó

2020.03.24. 13:41

Körülkerítették az emlékkövet Csökmőn

Tervezik, hogy idővel növényzettel is körbeveszik az emlékhelyet.

Mutatós kerítés zárja körül azt az emlékkövet, amit tavaly állított a Csökmői Mozaik Egyesület, az egykori településrész, Cirkópuszta emlékének adózva. Az egyesület így akarta jelezni az utókornak, hogy azon a helyen valamikor egy iskolával, temetővel, lakássokkal rendelkező közösség élt. Mára mindez csak a múlté. Egy kiszáradt fa, és az egykori kastélyt körülölelő elvadult sövény jelzi a valamikori életet.

Fotó: B. Kiss Andrea

Tavaly március 15-én, a helyi lap fennállásának 20. évfordulóján avatta fel az egyesület a követ, amin szép számmal megjelent a lakosság is. Akik Cirkóban nőttek fel, könnyes szemmel köszönték meg a gesztust.

Mivel ezen a területen birkák szoktak legelészni, a kő ki volt téve sérüléseknek, illetve egy magában a pusztaságban nem is volt olyan mutatós. Ezért döntött úgy az egyesület, hogy körülkeríti. Egy helyi mesterember vállalta a mutatós kerítés elkészítését egy korábbi, már nem használt, elég megviselt kerítés anyagát felhasználva. Az eredmény nagyon szép lett. Hétvégén már a kő köré került a felújított kerítés, így aki Csökmő és Újiráz között jár, megtekintheti a mutatós emlékművet. Az egyesület tagjai tervezik, hogy növényekkel is kiegészítik a látványt.

BKA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában