számíthatnak rájuk

2020.03.27. 14:00

Kevesebb bűncselekmény Szoboszlón

A rendőrség és a polgárőrség is vigyázza a rendet, nagy feladat hárul mindkét testületre.

Fotó: Tibai Irma

Több mint 30 téma között hagyományosan most, a március 26-i képviselő-testületi ülésen számolt be a fürdőváros önkormányzatának a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság és a Hajdúszoboszlói Polgárőr Közhasznú Egyesület. Mint elhangzott, az önkormányzat támogatja őket, és folyamatosan számít rájuk a járványhelyzetben. Amint az Gali Sándor ezredes, kapitányságvezető, főtanácsos kiegészítésében elhangzott, az elmúlt 10 évben jelentős csökkenést tudtak elérni mind a bűncselekmények, mind a tulajdon elleni szabálysértések számában. Emellett a rendőri munka, a nyomozati felderítés eredményessége szintén folyamatosan javult. Ennek szinten tartását, valamint a közlekedésbiztonság javítását tekintik az idén is a legfontosabb feladatuknak. EU-kötelezettség is a személyi sérüléses, azon belül a halálos balesetek csökkentése. E célra civil gépjárművet különítettek el, kép- és hangrögzítő berendezéssel, hogy célirányosan kiszűrjék a jogsértő járművezetőket. Hatékonyan fellépnek továbbá az illegális hulladéklerakók ellen, e téren friss eredményük is van.

Fotó: Tibai Irma

Nem tudnak fertőzöttről

A legaktuálisabb munkájuk a koronavírus elleni rendészeti feladatok. Ezek egyike a karanténban lévők ellenőrzése, a rájuk vonatkozó szabályok betartatása.

Jelenleg is kilencen tartózkodnak még Hajdúszoboszlón karanténban, mind külföldről érkeztek haza.

Hozzátette, a hajdúszoboszlói járásban igazolt koronavírussal fertőzött személyről nincs tudomásuk.

A másik jelentős aktuális feladatuk a rendészeti feladatok napi ellátásában a korlátozások, így a kereskedelmi üzletek nyitvatartásának, a kulturális és egyéb rendezvényektől távolmaradás betartatása. Tapasztalatuk szerint a lakosság betartja a szabályokat, a világjárvány-probléma kapcsán jogkövető módon viselkednek, s úgy gondolja, ez így is marad. Rendőrségi intézkedésre eddig nem került sor – ismertette Gali Sándor.

Mindazonáltal a kapitányság is védi dolgozóit, így törekednek a telefonos ügyintézésre, távmeghallgatásra, írásbeli tanúmeghallgatás alkalmazására. Fontosnak tartják a pánik elkerülését, ehhez azt, hogy hiteles forrásból tájékozódjanak a lakosok. Az egyik ilyenként említette a koronavirus.gov.hu oldal.

A polgárőrök feladatai

A helyi polgárőr egyesület támogatását az idén háromszorosára növelte az önkormányzat. E veszélyhelyzetben még több feladatot vállalva teszik a dolgukat.

A járőrszolgálatban ellenőrzik a közterületeket, játszótereket, figyelik az idős személyeket.

16-19 óra között a Járóbeteg-ellátó Centrumnál segédkeznek, s az éjszakai járőrszolgálatot is folytatják, besegítve a kapitányságnak – összegezte az aktualitásokat Nemes Gyula, a polgárőr egyesület elnöke.

Amint azt Czeglédi Gyula polgármester hangsúlyozta: a polgárőrök azonnal hadra foghatóként mindenütt jelen vannak. Amennyiben hosszú időre kell felkészülni, fontos lesz aktív szerepvállalásuk.

Ugyancsak kiemelte a rendőrség munkáját, felajánlva az önkormányzat további, akár anyagi, akár tárgyi segítségét. Mint mondotta, vannak felelőtlen emberek, de mi azt szeretnénk, ha a mi városunkat a legjobban elkerülné a vírus.

Tibai Irma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában