Retró

2020.03.07. 11:30

Jól állt Debrecennek a '70-es évek

Retrófotók segítségével „látogathatunk el” a Göcsbe, a Kodály-zeneiskolába és egy nagyerdei kempingtalálkozóra. Fortepan-válogatás.

Fotó: FORTEPAN / Csőke József

Bár utána kell számolni, de kijön a matek: a most következő régi fényképfelvételek közel fél évszázaddal ezelőtt készültek a hajdú-bihari megyeszékhelyen. Nem is olyan régen a múlt század elejétől egészen a '60-as évekig kalauzoltuk olvasóinkat, ezúttal a '70-es évek cívisvárosi életét merevítjük ki, és nagyítjuk fel néhány mindennapi pillanatát. A terekről, épületekről és úgy általában a város egészéről készült nagytotálok helyett most is az „utca emberét” állítottuk a válogatás középpontjába. Teljes egészében az intimebb pillanatokra koncentrálunk, úgy mint például egy nagyerdei étkezés, az eső elől menekülő diákok, egy belvárosi autópiac, vagy egy Víztorony utcai közúti ellenőrzés.

Ezen mozzanatokhoz, helyszínekhez bizonyára számos debreceninek kötődik fontos emléke. Kapcsolódhatunk a kor uralkodó divatjához, járműveihez (ó, azok a Ladák!), de a Piac utcai hírlapárus is ismerős lehet. No meg persze a helyközi buszpályaudvar, amely az évtizedek alatt nem sokat változott, de valamennyit azért igen, és tényleg izgalmas felfedezni az apró eltéréseket.

A cívisvárost a a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az évtized legelején közel 168 ezren lakták. A városképnek ekkor már természetesen a flaszterek fölé magasodó paneltömbök is szerves részei voltak, illetve a számos debreceni munkavállalót foglalkoztató Magyar Gördülőcsapágy Művek is termelt már néhány éve. A '70-es években számolták fel a város egyvágányú villamosvonalait, és a vénkerti lakótelep is ebben az évtizedben épült. A közösségi élet is rendkívül aktív volt, 1973-ban a például a Nagyerdőn találkoztak a kempingezés hazai szerelmesei, de a máig kedvelt kirándulóhelynek számító Vekeri-tavat is ez idő tájt alakították ki.

A tizenegy képből álló sorozat elkészítéséhez, ahogy már megszokhatták, ezúttal is a Fortepan képarchívumát használtuk fel. Induljon hát az időutazás!

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában