Kérdezz-felelek

2020.02.14. 13:36

Kevés a víz a Zákány utcai uszodában

A koronavírus miatt maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítőket vettek a debreceni repülőtéren – hangzott el többek között a cívisvárosi közgyűlés csütörtöki ülésén.

Milyen előkészületeket tettek a debreceni repülőtéren az esetleges koronavírusos betegek kiszűrése érdekében, készítettek-e erre vonatkozó „vészforgatókönyvet”? – kérdezte a debreceni önkormányzat csütörtöki közgyűlésének végén Vaszkó Imre ellenzéki képviselő. Papp László polgármester azt válaszolta, hogy az állami protokollnak megfelelően járnak el. Aztán arra emlékeztetett, hogy a kérdést komolyan kell venni, mert Debrecenben sok külföldi diák tanul, köztük több száz kínai.

Beszerezték azt, ami jól jöhet

Kovács Ádám, a Polgármesteri Kabinetiroda vezetője elmondta: a debreceni repülőtéren felkészültek a koronavírus esetleges megjelenésére. Az országos tisztifőorvos által kiadott utasításnak megfelelően védelmi bizottságot hoztak létre. Állami forrásból maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítőszereket vásároltak. Amennyiben szükséges lenne, lázkapukat is fel tudnak állítani. Szerencsére ezek alkalmazására még nem volt szükség – tette hozzá.

Kinek jut medence és kinek nem?

Varga Zoltán ellenzéki politikus arról számolt be, hogy évek óta húzódik és egyre jobban elfajul a vita a Zákány utcai uszoda használatával kapcsolatban a Debreceni Aquasport Egyesület és a debreceni önkormányzat sportlétesítményeit üzemeltető Debreceni Sportcentrum Kft. között. – Késhegyre menő adok-kapok zajlik. Azt látom, hogy ebben már debreceni gyerekek és szülők is sérülnek – fogalmazott a felszólaló. Úgy vélte, hogy az önkormányzatnak mediátorként kellene fellépnie a rendezés érdekében.

Papp László / Fotó: Matey István

Papp László polgármester válaszában elmondta: a konfliktus abból fakad, hogy az uszodát a lakosság mellett rengeteg sportoló (például vízilabdázók, uszonyosúszók, versenyúszók) használják, de annak a befogadóképessége véges.

– Annak idején, amikor még ügyvédként dolgoztam, politikai pályafutásom mellett a Senánszky lányok édesanyja keresett meg ezzel, mediáltam, elrendeztük, megbeszéltük. De ez a történet valahogy mindig elromlik. Az Aquasport Egyesület vezetőjével meglehetősen nehéz együttműködni – jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy az uszodába járó gyerekek nem lehetnek kárvallottjai a vitának, ezért meg kell majd fontolni egy másik uszoda építését. Addig is a hamarosan megnyíló új Nagyerdei Strand nyaranta átmenetileg enyhítheti ezt a problémát, a lakosok egy része valószínűleg oda fog járni – vélekedett.

Felesleges a két úszószakosztály?

Becsky István Gábor fideszes önkormányzati képviselő, a helyi vízilabda klub elnöke (akinek a bátyja a Sportcentrum ügyvezetője) arról beszélt ennek kapcsán, hogy az Aquasportot több módon is segítették az elmúlt években. – Egyfelől az úszószövetség oldaláról igyekeztünk direkt támogatást biztosítani nekik. Azt az egyezséget nem sikerült betartaniuk. A vízilabda klub is próbált a segítségükre sietni úgy, hogy a vízfelület-bérlésüket támogattuk. De a minimális feltételeket sem sikerült betartania az Aquasportnak – fogalmazott. Elmondta: ezután a gyerekek nagy részét átvitték a Debreceni Sportiskolába, ahol jól érzik magukat. – Teljesen felesleges, hogy két úszószakosztály működjön egymás mellett, miközben a Sportiskola ellátja ezt a feladatot – fogalmazott Becsky István Gábor.

Becsky István Gábor / Fotó: Matey István

A városnál maradhatnak az óvodák?

A közgyűlés utolsó kérdését Madarasi István ellenzéki képviselő tette fel. Az iránt érdeklődött, igazak-e azok a híresztelések, melyek szerint a magyar állam az iskolák után az óvodákat is el szeretné venni az önkormányzatoktól. Úgy vélte, hogy ezen intézmények működtetése igazi helyhatósági feladat. Papp László polgármester válaszában kifejtette: sem ő, sem a város nem kapott erre vonatkozó hivatalos megkeresést, értesítést.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában