keresett termék

2020.02.24. 07:15

Hagyományos és csúcsminőségű

A kis gazdaságokban történő előállítás és feldolgozás jelentős tényező a mangalicatermékeknél.

Fotó: Matey István

Míg régen a mangalica sertésnek főleg a szalonnáját, zsírját fogyasztották, ma ezeket kisebb mértékben, inkább a feldolgozott termékeit, a sonkát, kolbászt, májast keresik itthon. Teljesen átrendeződött a piac olyan szempontból is, hogy valamikor a szegények eledele volt, mára pedig prémiumtermék vált belőle: a mindennapok olcsó élelméből kézműves, ünnepi ínyencség, mely magas, a többi húsipari termékhez képest sokkal jobb minőséget képvisel – fejtette ki Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

– Külföldön, ahol nagyobb a prémiumpiac, szinte hamarabb volt népszerű, mint itthon. Ott jellemzően a friss húsát vásárolják; karajt, tarját, szűzpecsenyét, sonkát. Több mint 25 éve van egy nagy vevőnk, amely Spanyolországba viszi a mangalicacombot, ahol serrano sonkát állítanak elő belőle, és mangalicasonkaként árulják – mondta el az egyesületi elnök. – Az utóbbi 10-15 évben Japántól Kanadáig, Új-Zélandig mindenhol elterjedt a mangalicatermék, bár a legnagyobb vevők európaiak, például Románia, Franciaország, újabban Nagy-Britannia és Svédország – sorolta.

Megjegyezte: az utóbbi két évben exportra szinte 100 százalékban Debrecenben vágnak, tehát ha mondjuk egy hongkongi étteremben valaki mangalicahúst rendel, az Debrecenből került oda.

Különleges hús

– Külföldön, ahol nyilván sokféle jó húsban válogathatnak, azért szeretik nagyon, mert kiváló minőségű, különlegesen finom: húsa középvörös, zsírral márványozottan átszőtt, porhanyós, nem vizes, nagyon finom étel készíthető belőle. Inkább magas minőségű marhahúsra hasonlít, és véletlenül sem nagyüzemi sertéshúsra – mondta Tóth Péter.

Magyarázatot adott arra is, miért kerül jelentősen többe a mangalicatermék más sertésekéhez képest.

– Már megszületése pillanatában drágább a mangalica. Feleannyi malacot fial, kétszer annyi idő alatt nő meg, és mivel eredendően zsírtermelő fajta, kevesebb húst is ad. Emellett nem nagy tömegben állítják elő, hanem kisebb gazdaságokban, általában a feldolgozott termékeket is itt készítik, hagyományos módon, nincs bennük például érlelésgyorsító adalék. Mindezek miatt a végeredmény drágább, de sokkal finomabb is – hangsúlyozta a szakember.

Itthon vannak

A XI. Debreceni Mangalica Fesztivál kapcsán elmondta, itt a vásárlók közvetlenül találkozhattak a termelőkkel, akik a hasonló rendezvényeken a saját áruikat viszik piacra. Ezúttal hat termelő a legjobbak közül hozta el portékáját, és a szárazáruk mellett egy mangalicás melegkonyhánál is kóstolhattak finomságokat a látogatók.

A debreceni közepes méretű fesztivál, a budapesti értelemszerűen nagyobb, és van még egy kisebb, ami ősszel lesz Székesfehérváron. – Debrecen városa sajátjának érzi a rendezvényt, ezért itt itthon vagyunk! – árulta el végül Tóth Péter.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában