döbbenetes látvány tárult eléjük

2020.01.24. 11:30

Emberi maradványok a sínek között

A temetkezési cég szerint a vasutasok, a MÁV szerint a temetkezésiek hibáztak.

Fotó: illusztráció, archív / Napló

Azzal kereste meg szerkesztőségünket két hajdúszováti férfi, hogy testvérüket december 10-én halálra gázolta a vonat Bocskai­kert és Hajdúhadház között.

Állításuk szerint hat nappal később visszamentek a helyszínre, hogy megnézzék, a jövőben hová vihetnek virágot, koszorút. Amikor a sínek között odaértek, ahol a tragédia történt, döbbenetes látvány tárult eléjük. Több kisebb-nagyobb emberi csontdarabot és húscafatot találtak, melyek minden bizonnyal a testvérüktől, öccsüktől származnak. Elmondták: a maradványok körülbelül 20-30 méter hosszan szóródtak szét, nagy részüket a baleset után mésszel lelocsolták. – A látványtól ledöbbentem, térdre estem – fogalmazott az egyik testvér.

Fotó: Molnár Péter

A hozzátartozók azonnal értesítették a gázolás után a helyszínelést végző rendőrséget, és megkeresték az eset napján az emberi maradványok elszállítását végző céget is. Erre a rendőrök és a Platinum Hajdú-Bihar Megyei Temetkezési Vállalat dolgozói is visszamentek, és a két panaszos állítása szerint nagyjából fél nejlonszatyornyi ilyen „anyagot” gyűjtöttek még össze 20 perc alatt, majd azt is beszállították a debreceni klinika patológiájára.

Ha látta, miért nem szólt?

A testvérüket elveszítő hozzátartozók nem értik, hogyan végezhettek a maradványokat összegyűjtök ilyen hanyag munkát. Az sem világos számukra, hogy ha a baleset után – mely délután fél 3-kor következett be – a helyszínelés végére már besötétedett, és nem láttak rendesen az illetékesek, miért nem vittek reflektorokat vagy mentek vissza másnap reggel és fejezték be rendesen a takarítást. Ráadásul, aki mésszel lelocsolta a maradványokat, nyilván látta, hogy mire csorgatja az anyagot, márpedig a darabok nagy részét még hat nappal később is ilyen fehér anyag borította. A gyászoló család feljelentést kíván tenni a történtek miatt. – Azért fordultunk a nyilvánossághoz, hogy többet mással ilyen ne forduljon elő – jelentette ki az egyik panaszos férfi.

Megkerestük a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot, s ezt közölték: a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság közigazgatási eljárást folytat a vasúti baleset miatt. Feljelentés egyelőre nem érkezett az üggyel kapcsolatban.

A két hozzátartozó a maradványokról készült fotókat mutatja
Fotó: Molnár Péter

Szakmai hibát nem követtek el

Kari Irén, a Platinum Hajdú-Bihar Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója azt válaszolta, hogy szerződéses kapcsolatban állnak a rendőrséggel, így haláleset alkalmával az ő feladatuk az elhunyt szakintézetbe szállítása. Jelen esetben is a rendőrség értesítése alapján érkezett két munkatársuk a helyszínre, akik azt az utasítást kapták, hogy az elhunyt maradványait a rendőrség reflektorai által bevilágított területről szállítsák el. Ezt végrehajtva a szemlét végző aláírta a szállítólevelet, és dolgozóik elvitték az elhunytat. A szemle végén a rendőrség értesítette az ilyenkor szokásos módon a vasutat, ahonnan szakemberek érkeztek a fertőtlenítés elvégzésére – hangsúlyozta a cégvezető.

Kiemelte, néhány nap múlva ugyancsak a rendőrség felhívására és jelenlétében végezték el a még fellelhető maradványok összegyűjtését, amely tételek valójában főleg a töltés kövei voltak. Ennek ellenére belső vizsgálatot tartottak az ügyben, s az azzal az eredménnyel zárult, hogy munkatársaik szakmai hibát nem követtek el.

Kari Irén hozzátette: az elhunyt temetését vállalatuk szervezte és végezte a család megelégedésére.

Nem az ő feladatuk volt

A MÁV Kommunikációs Igazgatósága azt közölte, hogy a Záhonyból a fővárosba tartó sebesvonat ütötte el a férfit. A rendőrségi helyszíneléskor odaérkeztek a vasúttársaság munkatársai, s megfelelő körültekintéssel, a közlekedésbiztonsági, az egészségügyi és a kegyeleti szempontok maximális figyelembevételével végezték a forgalom újraindulásához szükséges beavatkozásokat – fogalmaztak a vasút illetékesei.

Kifejtették, a helyszínelés befejezése után – a rendőrség engedélyét követően – a temetkezési vállalkozás munkatársainak feladata volt a holttest elszállítása, a pályaelemek egészségügyi előírásoknak megfelelő, mésztejjel történő fertőtlenítése.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában