a teremtés misztériuma

2020.01.02. 07:00

Az alkotás vitalitást ad számára

Oláh Andrásné Fejes Erzsébet három éve ismerkedett meg a textilszobrászat szépségeivel; tavaly díjat is kapott.

Fotó: Marján László

Egyedi készítésű tárgyak, szobrok, asztali díszek, koszorúk sorakoznak a polcokon a boltjában.

- 2016-ban összejöttek a dolgok, komoly betegség, édesanyám halála. szóval nagyon magam alatt voltam, dolgozni sem tudtam, de a családom mindenben támogatott. Ekkor kisebbik lányom, hogy legalább könnyeben teljen a gyógyulás ideje, megismertetett az internet világával, Facebook-profilt hozott létre nekem, s elkezdem böngészgetni a világhálón. Angol nyelvű videókon láttam, s tetszett meg a textilszobrászat művészete – mesél a bő három évvel ezelőtti történésekről Erzsike. Annyira magával ragadta az alkotás folyamata és lehetősége, hogy ízibe nekikezdett a gyakorlatba is átültetni a videókon látottakat.

A család segítségével

Leginkább újrahasznosított elemek alkotják a kompozíciókat: a vázat drót adja az emberi alakoknak, amire épülhet a test papírhulladékból s különféle textilanyagokat használ az öltöztetéshez. A textilt egy speciális anyagba mártja, ami ragasztóként és keményítőként működik. Ha megszárad, jön a festés, lakkozás. A formáknak, elképzeléseknek csak a fantáziája szabhat határt. Megrendelésre készített már középkori lovag szobrot és formát öltött egy nagymama kérésére a Star Wars ismert figurája Darth Wader is. A különlegesebb kérések közé sorolható még a koszorúba ágyazott diófa, vagy az egyedi, sírhantra készült szobor.

A szobrászkodás a napi teendők elvégzése miatt jórészt éjszaki elfoglaltság, de ez az alkotót sosem zavarta. Mint mondja, ha alkot, nem fárad el, kikapcsolja, felvillanyozva, vitalitással tölti el a teremtés effajta misztériuma. Úgy érzi, rá lelt arra a szívből végzett tevékenységre, amit hivatásszerűen végezhet.

2018. januárjában a Ver-Deco Művészeti Kör és Alkotó Egyesület művészet pályázatán, iparművészeti kategóriában elismerésben részesült. Ez is motiválja, de az alkotás gyönyöre az igazán inspiráló számára.

Erzsikének és KITE-ben dolgozó szervizszerelő technikus férjének, Andrásnak két lánya van. Dóra, az idősebb Debreceni Egyetemen molekuláris biológusként végzett, jelenleg Budapesten dolgozik. Húga Alexandra is Debrecenben végzett, ő orvosként, s ma is a cívisvárosban hódol a gyógyítás hivatásának. A háttérben mindegyikőjük segítségére számíthat jóban-rosszban egyaránt.

Marján László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában