felújítások, építési munkák

2020.01.22. 15:15

A legtöbb beruházás elkészül 2020-ban

Berettyóújfaluban kiemelt jelentőséget kap az egészségügy, de városrendezésre és parkosításra is jut bőven.

Fotó: Molnár Péter

Tavaly indult a zöld város program, amely az egyik legnagyobb ívű fejlesztés volt a városban. A rendszerváltás óta az egy pályázaton belül elnyert legnagyobb összegű projektben tíz helyszínen folyt a felújítási és építési munka – mondta Muraközi István polgármester.

Fókuszban a Termálliget

A több mint 700 millió forint összegű pályázat részeként szigetelési és belső munkálatokat végeztek a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban, átépült a csarnok előtti terület, megújultak a város parkjai, új játszóterek és zöldfelületek létesültek, és átalakították a Népligetet. Az egyik leglátványosabb, jelenleg is zajló projektelem a zsinagóga 400 millió forintos rekonstrukciója, amely előreláthatóan július végéig befejeződik.

Az idén több olyan pályázat is megvalósulhat, amely már a közbeszerzési eljárás folyamatában tart. Az egyik ilyen a startup cégek segítését szolgáló inkubátorház. Az előzetes kalkulációk alapján a beruházás és eszközbeszerzés összege meghaladja a 240 millió forintot. A munkabérek növekedése az építkezések árát is megnövelte, ez az önkormányzati beruházásokat is érinti, ezért a projekteket önrésszel és újabb kormányzati források lehívásával kell 2020-ban kiegészíteni.

Az egyik legkomolyabb beruházás is idén vár Berettyóújfalura. A Gróf Tisza István Kórház mozgásszervi rehabilitációs ellátására szolgáló gyógyászati fejlesztés a Bihar Termálligetben valósulhat meg. A megítélt fejlesztésre szánt bruttó 1,3 milliárd forint keretösszeg azonban nem elegendő, – ugyanis nettó 1,6 milliárd forint a beruházás jelenlegi költségkalkulációja – ezért a hiányzó forrásért a város a miniszterelnökséghez fordult. A kivitelezővel kötött szerződés csak a döntés és a teljes összeg rendelkezésre állása esetén léphet hatályba. A tervek szerint megújul a Bihari Múzeum külső homlokzata és energetikai felújítása is. Két önkormányzati tulajdonú lakást is felújítanak a Béke utcán. A Nefelejcs utcán közösségi ház épül. Megújul a berettyóújfalui ipari park is, valamint zöldmezős új ipari park épül bruttó 600 millió forint összegből. Az önerő biztosításáról a következő képviselő-testületi ülésen döntenek majd.

A nem önkormányzati, de a város és a térség számára kiemelten fontos állami beruházások is zajlanak. A múlt évben indult a Berettyóújfalut Tépével összekötő kerékpárút szakasz építése, amely nagy lépés lesz a Nagyvárad és Debrecen közötti teljes út elkészültéhez. Ugyancsak átadják az M4-es autópálya országhatárig tartó szakaszát is. A kórház mellett pedig épül a Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ, mely több mint 11 milliárd forintos beruházás, ezzel összefüggésben pedig – már elfogadott kormányhatározat és támogatás alapján – 1,6 milliárd forintot fordíthat a helyi kórház diagnosztikai és infrastrukturális fejlesztésekre.

A városban kulturális programok sokasága is vár az itt élőkre 2020-ban. A már hagyományos városi rendezvények, megemlékezések mellett ebben az évben lesz az I. világháborút lezáró döntés centenáriuma, így az önkormányzat 2020-at Trianon emlékévvé nyilvánította, valamint Erdélyi Gábor emlékév is, hiszen a neves pedagógus, iskolaigazgató éppen 100 éve született. A város a jeles dátumokhoz kapcsolódóan számos kulturális programmal készül.

Kogyilláné H. Szófia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában