késik a hideg

2019.12.13. 14:14

Rövid ideig tartott a korai tél

Karácsonyig enyhe idő ígérkezik, éjszakánként is csak gyenge fagyok várhatók.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Télire váltott a hőmérséklet, miközben újabb jelentős csapadék hullott december első napjaiban Kelet-Magyarországon.

A meteorológiai tél beálltát szinte napra pontosan követte időjárásunk, az enyhe november után menetrend szerint érkezett a lehűlés. Már a hónap első napjától kezdve a negatív tartományban maradt a napi középérték, és a maximum is csak a hét legvégére tért vissza fagypont fölé. Általában 0 – mínusz 2 fok körül alakult a napi csúcsérték, amihez képest viszont a hajnali órákban nem csökkent túl mélyre a hőmérők higanyszála. Mínusz 5-6 foknál csak a Nyírség erős lehűlésre hajlamos területein volt hidegebb egy-egy kevésbé felhős, szélcsendes éjszakán.

Az első hótakaró

A hideg levegő terjeszkedése idején az alapvetően magas légnyomású dominancia ellenére egy úgynevezett peremciklon alakult ki, amely sokfelé okozott számottevő csapadékot. A Tiszántúl északi részén ez mindenütt szilárd halmazállapotban hullott, a legtöbb helyen néhány centiméteres hóréteg is összegyűlt. A területi átlagban 7-12 milliméter csapadékból megyénkben 6-10 centiméteres hótakaró alakult ki. A lehullott hó aztán több napig meg is maradt, noha a még fagymentes talajon fokozatosan olvadt, tömörödött. A talaj felső 5 centiméteres rétegében 5-6 °C-ról fokozatosan 2-3 fokig csökkent a hőmérséklet a hó alatt, majd annak olvadásával ismét 5 °C közelébe emelkedett az időszak legvégére.

Az újabb csapadék hatására tovább csökkent a talaj nedvességhiánya, a legtöbb helyen már 100 milliméter alatt van az 1 méter mélységű szelvény deficitje.

Töltődik a talaj nedvességgel

Ez a mennyiség még bő három téli hónap átlagos csapadékmennyiségének felel meg, így tavaszig bőségesen mutatkozik esély arra, hogy a vegetáció beindulásáig optimális szintre – a szabadföldi vízkapacitás 75-90 százalékára – töltődjenek talajaink. Az előrejelzések szerint a közeli napokban számíthatunk még kisebb csapadékra, azonban az igazán hideg idő megérkezése várat magára.

A fagyra érzékeny haszonnövények az erre hajlamos tájak kivételével eddig nem voltak komolyabb fagyveszélynek kitéve, s a karácsonyi ünnepekig már minden bizonnyal nem is lesznek: az átlagnál több fokkal enyhébb idő ígérkezik, csak gyenge éjszakai fagyokkal.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában