adomány

2019.12.18. 13:22

Robotprogramozó eszközöket kaptak a Debreceni Nemzetközi Iskola diákjai

Újabb debreceni iskolának adott komoly ajándékot a National Instruments.

Fotó: Matey István

Robotok programozására szolgáló készleteket adományozott a debreceni National Instruments (NI) cég a Debrecen pallagi városrészében működő Debreceni Nemzetközi Iskolának szerdán. Az ajándék értéke csaknem 400 ezer forint. Az NI ezzel azt a kezdeményezését zárta le, melynek keretében valamennyi debreceni általános- és középiskolának, (összesen 35-nek) juttattak ilyen, illetve ehhez hasonló eszközöket. A Határ úti Ipari Parkban működő amerikai vállalat célja ezzel, hogy minél több fiatal válassza a mérnöki pályát.

Diákokból tanárok

Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője elmondta: az első ilyen ajándékokat 2015-ben akkor adták, amikor 15 éves volt a vállalat. – Azóta olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy sokan használják ezeket. Tapasztalataink szerint amikor a gyerekek elkezdenek játszani a készletekkel, még kell nekik tanári segítség, de két-három hónap múlva a diákok már lekörözik mentoraikat – jelentette ki. Úgy vélte, hogy ezen eszközök használói közül akár a jövő Nobel-díjai is kikerülhetnek.

A cégvezető kifejtette: a csomag részét képező WeDo játék már óvodáskorban használható, az EV3-as általános iskolás kortól ajánlott. – Utóbbiban akadnak olyan feladatok is amik az érettségi előtt álló fiatalokat is szórakoztatja. Amennyiben ezt is kinövik, van még néhány digitális eszközünk, amelyekkel tovább lehet lépni – tette hozzá.

Játszva tanulhatnak

Trina Arsenault, a Debreceni Nemzetközi Iskola megbízott igazgatója hangsúlyozta, hogy ők a régió első nemzetközi iskolája, a National Instruments pedig technológiavezető cég. – Fontosnak tarjuk, hogy iskolánk tanulói önálló felfedezések útján, kérdések feltételével megértsék a ma és a jövő technológiáját, az informatikát. Az NI nagylelkű adományával támogatja ezen törekvésünket – fogalmazott.

Azt is megtudtuk az intézmény megbízott igazgatójától, hogy jelenleg 64 diákjuk van, akik a 3 – 12 éves korosztályból kerülnek ki. Jövőre 14 éves korra emelik a felső korhatárt.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában