tárgyi és lelki segítség a hajléktalanoknak

2019.12.06. 07:17

Nem szabad lemondani az életünkről

A „Reménysugár” Hajléktalanok Nappali Melegedőjének ellátottjai kedveskednek sorstársaiknak.

Fotó: DNRE „Reménysugár” Hajléktalanok Nappali Melegedője

Évek óta aktív hajléktalanmisszió folyik a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközségben. A DNRE „Reménysugár” Hajléktalanok Nappali Melegedője otthontalan embertársainknak nyújt lehetőséget többek között melegedésre, napközbeni tartózkodásra, közösségi együttlétre, míg krízisidőszakban (november 1. – április 30.) éjjeli menedékhelyet is biztosít. – A nappali melegedőben 60 főt tudunk befogadni, de előfordult már, hogy többen is érkeztek, ilyenkor természetesen őket is segítettük. Az éjszakai melegedőben 28 főnek tudunk helyet biztosítani, de tartós mínuszok esetén volt, hogy 32 főt fogadtunk be. Ezzel is megelőzvén az esetleges megfagyásokat – mondta Dancsó Zoltán, az intézmény lelkipásztora.

A Reménysugár rendszeresen kap ruhaadományt, azt azonban talán kevesen tudják, hogy más típusú felajánlást is szívesen fogad az intézmény. – Szeretnénk azt éreztetni a melegedőbe érkezőkkel, hogy nem kell lemondaniuk – az emberi élethez szorosan hozzátartozó – tisztálkodásról. Raktárkészletünk azonban véges, így örömmel vesszük, ha törölközőkkel, tisztálkodási szerekkel, például tusfürdővel, samponnal, szappannal vagy akár fogkrémmel, fogkefével támogatják ellátottjainkat – fűzte hozzá.

Lelki gondozás

A nehéz sorsú emberek nemcsak tárgyi, de lelki segítséget is kapnak a „Reménysugár” Hajléktalanok Nappali Melegedője munkatársaitól. – Lehetőségük van arra, hogy beszélgessenek velünk, akár lelki gondozás alkalmával, akár a hitéleti alkalmakkor. Hétfőtől péntekig mindennap az ige köré gyűlünk, és annak fényében vizsgáljuk meg saját értékeinket és magunkat, s kérjük Istent, hogy erősítsen meg bennünket a téli időszakban is. Emellett van lehetőség vetélkedő formájában is egymásra koncentrálni. Ilyenkor jobban megmutatkozik az egyéniség, illetve az egyénnek a hozzáállásából leszűrhető, hogy van-e valamiféle komolyabb érzelmi probléma. Ha igen, személyes beszélgetésekkel, imádságokkal gondozzuk a lelkét, mindezt természetesen addig, amíg ő engedi – tudtuk meg Dancsó Zoltántól. Hozzátette: az intézménybe érkezők hivatali ügyekkel is fordulhatnak hozzájuk.

Karácsonyra készülve

A lelkipásztor elmondta: a tavaly karácsonyhoz hasonlóan, idén is úrvacsorával egybekötött ünnepi istentiszteletre invitáljuk a hajléktalanokat, hogy megmutassuk a szeretetünket, amit az Úristentől kaptunk. – Emellett, tavaly indítottam el a „hajléktalan szolgál a hajléktalanok között” programot. Ennek keretében az intézményünkben tartózkodó otthontalanokat autóval elviszem a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálathoz és a ReFoMix Szociális és Egészségügyi Központba, ahol sorstársaiknak egy kis karácsonyi műsorral, énekkel, verssel kedveskednek. Idén üdvözlőlapot is készítünk, melyet egy fenyőág és szaloncukor kíséretében adnak át. Cél, hogy felhívjuk más intézményben tartózkodó hajléktalanok figyelmét is arra, hogy nem kell lemondani az életről, mindenkinek van talentuma, amit meg kell keresni és használni – hangsúlyozta Dancsó Zoltán, aki idén is szorgosan készül az ünnepre, s hamarosan beszerzi azokat a kis fenyőfákat, melyeket az ellátottakkal közösen díszítenek majd fel szaloncukorral.

Pálfi-Tóth Zoé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában