a cukorbetegség világnapja

2019.11.14. 11:13

Mára már népbetegség a diabétesz

Megyénkben csaknem 120 ezer ember szenved cukorbetegségben.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

– A cukorbetegség a szénhidrát-anyagcserének egy olyan zavara, amely magasabb vércukorértékkel jár, s ha nem kezeljük idejében, akkor mindenféle szövődményt okoz, így a beteg élettartamát rövidíti meg. A járványszerű terjedésével számolnunk kell: nagyjából 2035-re több mint 650 millió cukorbeteg lesz a Földön. A mozgásszegény életmód, a túlzott kalóriabevitel, a gyors ételek, a sok cukrozott termék, az ülő életmód, az elhízás, ezek mind-mind hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához – sorolta dr. Petró Gizella, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház belgyógyászati osztályának főorvosa.

A szakembertől megtudtuk, hogy Magyarországon 2014-ben 727 ezer cukorbeteget tartottak nyilván. Ennél azonban sokkal több van. – Azt szoktunk mondani, amennyi beteg tud a betegségről, körülbelül ugyanannyian szenvednek még cukorbetegségben, csak még nem ismerték fel. Továbbá még egyszer annyian vannak azok, akik még nem a betegségben, hanem az azt megelőző kóros szénhidrát-anyagcsere állapotában vannak.

„Összevetve nagyjából kétmillió emberrel kell számolnunk Magyarországon”

– ismertette a meghökkentő adatokat a szakember. Kiemelte, hogy a diabétesz kialakulásban nagyon nagy jelentősége van annak, hogy mit és mennyit eszünk, emellett fontos, hogy figyeljünk az életmódunkra, s a rendszeres mozgást (akár minimum 30 perc intenzív sétát) is építsük be a napirendünkbe.

Napi 160 gramm

Megtudtuk, a cukorbetegség – melynek a világnapját ma tartják – kialakulásának okai, a tünetek és a kezelés az egyes típusokban különböznek, viszont alapjaiban azonos élettani folyamatok zajlanak le. Az 1-es típusú diabétesznél a betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás és a sok folyadékfogyasztás, és a betegek kezeléséhez inzulin szükséges.

Szabóné Murza Katalin 38 éve 1-es típusú, inzulinos, gyermekkori cukorbeteg. Édesanyja szavait idézte fel:

ez egy állapot, és nem betegségként kell felfogni, csak tudni kell vele együtt élni.

– Napi négyszer szúrom magam, mellette szigorúan diétázom, ami azt jelenti, hogy napi 160 gramm szénhidrátot kell a szervezetembe bevinni. Teljes kiőrlésű kenyeret eszem, minimális tejterméket, minél több zöldséget és gyümölcsöt, de az tény, hogy főleg ünnepnapokon a legnehezebb uralkodni magamon – fogalmazott Kata, s hozzátette: a cukorszintjét, nemcsak az étkezése, hanem az időjárás is befolyásolja, legfőképp a frontok. Továbbá az idegesség, a stressz is első számú vércukorszint-emelő. – Nagyon figyelek magamra, rendszeresen járok szemészetre, neurológiára, kardiológiára és diabetológiára. Viszont a szövődmények engem is utolértek – osztotta meg velünk Kata, aki őszintén vallott gyermekkori nehézségeiről.

– Nem igazán vettem részt iskolai bulikban, zsúrokon vagy kirándulásokon. Az érettségit is esti tagozaton tettem le, sokat voltam kórházban. Akkor nehéz volt ezzel a betegséggel együtt élni, viszont ha betartjuk a diétát, rendszeresen mozgunk, nem lehet baj – hangsúlyozta.

Segített felnőni

Pelles Dominiknál 2012-ben diagnosztizáltak 1-es típusú cukorbetegséget. Az U19-es, illetve az NB III.-ban focizó fiatal lokista pontosan emlékszik, hogy egy edzés után került be az intenzív osztályra, ahol azonnal szembesítették a ténnyel: cukorbeteg.

– Abban a pillanatban mintha egy világ tört volna össze bennem. Tizenkét éve focizom, s mikor cukorbeteg lettem, kaptam egy meghívót a diabétesz-juniorválogatottba, és igazából ott tanultam meg ezt a helyzetet kezelni – emlékezett vissza Dominik, aki a mai napig sokat küzd, hiszen folyamatos odafigyelést igényel a cukra. – Legtöbbször rizst, csirkemellet, illetve salátát eszem, csak meccsnapok előtt viszek be több szénhidrátot, például tésztát vagy pizzát. A hétvége a csaló nap, ilyenkor bármi belefér, persze mértékkel – számolt be étkezésének sajátos vonásairól a focista. Elmondta, a diabétesz megtanította a tudatos és céltudatos életre.

„Muszáj magammal is törődnöm, nem szabad elhanyagolni saját magunkat. A betegség segített (hamarabb) felnőni”

– fogalmazott a 18 éves Dominik.

Nem éheztetik a beteget

A kettes típus nagyon sokáig tünet- és panaszmentes. – Szájszáradás, sok folyadékfogyasztás, sok vizelet és bőrviszketés jelentkezhet először. Viszont amikor a diagnózist felállítjuk, akkor látjuk, hogy már 4-5 éve megvolt a diabétesze a betegnek, csak nem észlelte – folytatta dr. Petró Gizella, s kitért az étkezésre is.

– Gyümölcsökből tiltólistás a szőlő, az aszalt gyümölcsök, a banánt és a sárgadinnyét is csak módjával lehet fogyasztani, a mennyiségre kell figyelni. A magvas gyümölcsökből maximum 20 dekagramm, azaz nagyjából egy maréknyi engedélyezett. Az alma, körte, illetve őszibarack fogyasztása napi két alkalommal ajánlott tízóraira és uzsonnára – sorolta a szakember. Hangsúlyozta: nem éheztetjük a cukorbeteget, csak a szénhidrátadagot kell csökkenteni.

– A legfontosabb az életmódbeli váltás, ha nem is eszünk mediterrán ételeket, de a sok zöldség, valamint a kevés zsiradék épüljön be az étkezésbe – hívta fel a figyelmet a szakember.

Nagy Dóra

Kutatják a megoldást

Egyelőre egyik típusú cukorbetegség sem gyógyítható, ám számtalan kísérlet folyik a világon, hogy megtalálják, mi az oka a diabétesz kialakulásának, s mi lehet a gyógyító eljárása. Több nemzetközi szervezet támogatja és összefogja ezeket a kísérleteket. Köztük a legnagyobb az amerikai nonprofit szervezet, a JDRF, mely finanszírozza az 1-es típusú cukorbetegség kutatását, és támogatja az orvosi kutatások számára kedvező szabályozást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában