10 ezer lépés program

2019.11.25. 18:42

Korán felismerve gyógyítható a prosztatarák

A férfiak mellett a nőket is várták a debreceni prosztatanapra hétfőn a Debreceni Művelődési Központba.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

– Mindenképp javaslom a mozgást, hisz jelentős szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében, a prosztatarák esetében különösen, valamint a rehabilitációban is – mondta el Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke köszöntőjében a 10 ezer lépés program Hajdú-Bihar megyei állomásán hétfőn.

Az érdeklődők megtudhatták, a prosztata egy dió nagyságú, egészséges állapotában körülbelül 2-3 dekagramm tömegű mirigyes, belső férfi nemi szerv. Az általa termelt prosztataváladék az ondó részeként egyrészt elősegíti a hímivarsejtek mozgását, másrészt lúgos kémhatásával igyekszik semlegesíteni a női hüvely savas közegét, ezzel ugyancsak az ivarsejtek életképességét segíti. Fontos szerepe van továbbá a férfiak vizelettartásában is.

Tenni a betegség ellen

A rendezvényen felhívták a figyelmet, hogy a rák kialakulásának kockázatát csökkenthetjük azzal, ha nem dohányzunk, nem szedünk indokolatlanul gyógyszert, nem fogyasztunk mértéktelenül alkoholt. Igyekezzünk egészséges életvitelt folytatni: táplálkozzunk megfelelően, rendszeresen mozogjunk, aludjunk eleget, és törekedjünk a testi-lelki harmóniára. Nem szabad elfeledkeznünk a havonta végzendő önvizsgálatról sem. Herevizsgálat esetén erre a legalkalmasabb idő a fürdőkádban, a zuhany alatt vagy közvetlenül tisztálkodás után adódik, amikor a herezacskó izomzata a leglazább. Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy rendszeresen, heti legalább 3 órában végzett fizikai aktivitás idősebb korban is jelentősen javíthatja a prosztatarákos betegek életminőségét és életkilátásait.

Minden férfit érint?

Nemcsak a férfiakra számítottak, hanem a nőkre is a program megyei állomásán, hiszen sokszor rajtuk múlik, hogy családtagjuk milyen segítséget fogad el, vagy milyen aktivitást végez.

A szakemberek úgy vélik, kétféle férfi létezik: akinek volt már gondja prosztatájával és akinek lehet, hogy a későbbiekben lesz. A megnagyobbodást alapvetően a hormonváltozások okozzák. A prosztatarák az ötvenéves férfiak majdnem felét, a nyolcvanéves férfiak pedig mintegy 80 százalékát érinti. Egyik fontos kockázati tényezője az életkor, így ennek növekedésével egyre több embert érint világszerte.

Magyarországon több mint 4 ezer férfinál diagnosztizálják évente.

Országunkban előfordulása az európai átlaghoz képest középszinten van.

Tünetek

A daganatos megbetegedések kapcsán nyolc jelre érdemes odafigyelnünk. Ha anyajegyünkön, szemölcsünkön elváltozást látunk, ha indokolatlanul fogyunk, ha nyelési nehézségeink vannak, nem múló köhögés, rekedtség jellemző ránk, akkor érdemes szakemberhez fordulnunk. Továbbá fontos figyelnünk arra is, hogy van-e érezhető csomó, duzzanat valamely testrészünk kapcsán. Testünk jelzése lehet, ha fekély, sérülés található bőrünkön, ami nem gyógyul; ha véres, szokatlan székletet, vizeletet tapasztalunk, vagy ha szokatlan vérzésre, váladékfolyásra leszünk figyelmesek. Ha e tünetek bármelyikét két hétnél tovább észleljük, azonnal orvoshoz kell fordulnunk!

Kezelhető

„Ha korai szakaszában ismerjük fel a prosztatarákot, akkor 100 százalékosnak tekinthető a gyógyulás. Ha elkésünk, akkor azonban mindössze 28 százalék ennek az esélye, tehát merjünk lépni”

– mondta dr. Hallay Judit PhD egyetemi docens, a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezetének elnöke köszöntőjében.

 

Hajdú-Bihar megyében a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint minden évben 230-300 férfinál diagnosztizálnak prosztatarákot. Akinél kezdeti stádiumban felfedezik a betegséget, az prosztataeltávolító műtét vagy gyógyszeres kezeléssel kombinált sugárkezelés révén meggyógyulhat, ugyanakkor ma már gyógyszerekkel az előrehaladottabb állapotú betegséget is akár éveken át uralni tudják.

Meghallgatni egymást

Az előadások kapcsán nemcsak a testi, hanem a lelki gyógyulásnak, gyógyításnak is teret adtak. – Az elmúlt években arra kellett rádöbbennem, amikor megjelenek egy betegség, a kitaszítottság, a kiszolgáltatottság kórtermeiben, élethelyzeteiben, akkor elsősorban hallgatnom kell – mondta Kocsis Antal görögkatolikus kórházlelkész előadásában, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a betegségek esetén fontos szerepe van annak, hogy merjünk beszélni, ha baj van, és tudjuk meghallgatni azt, akinek erre szüksége van. Hozzátette, fontos tisztázni a beteg szerepet, hogy ne legyen ezt kellemetlen bevallani sem magunknak, sem másoknak.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában