sok beteg életét menthetik meg

2019.10.26. 11:53

Megyénkben történik a legtöbb vérrögoldó kezelés

A stroke megelőzése, a betegek kezelése és a rehabilitációja volt a témája a Stroke napnak.

Fotó: Kovács Péter

A témában érintett szakemberek számára első alkalommal tartotta meg az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszék, Neurológiai Tanszék és a Népegészségügyi Kar Családorvosi Tanszéke a a szakmai konferenciát az Augusztán szombaton.

– A stroke-nak minden vetületét igyekszünk körüljárni. Ez egy rendhagyó és úttörő rendezvény. Első alkalommal tartja a Debreceni Egyetem. A tanácskozástól azt várjuk, hogy Debrecenben és a régióban javul stroke-kal kapcsolatos látásmód, a stroke-betegekkel való foglalkozás, eredményesebb lesz a megelőző tevékenység, illetve a stroke utáni kezelés. A stroke-ot túlélő mind nagyobb számú beteg számára pedig egy jó minőségű életet tudunk biztosítani. Ennek a fórumnak ezek az elsődleges feladatai, céljai – fogalmazott dr. Jenei Zoltán, a Debreceni Egyetem Rehabilitációs Klinikájának igazgatója.

Hozzátette: – A rehabilitáció mindig egyénre szabott. Mindenekelőtt egy felmérés történik, hogy milyen funkciók károsodtak a stroke következtében, majd rehabilitációs tervet dolgozunk ki, és a beteggel való együttműködésben ezeket a terveket próbáljuk a rehabilitációs csoport segítségével megvalósítani. Ez egy aktív tevékenység. Ebben az életminőség javítása a végső cél.

Fotó: Kovács Péter

Javítani az életminőséget

Dr. Oláh Lászlótól, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatójától megtudtuk, hogy Hajdú-Biharban történik a legtöbb vérrögoldó kezelés. Hozzájuk évente 600-800 stroke beteg érkezik, annak mintegy 25 százalékát tudják kezelni az egyik legmodernebbnek számító vérrögoldó kezeléssel. Ez az arány eléri a nyugat-európai centrumokét. Magyarországon Hajdú-Biharban a legalacsonyabb a stroke-halálozási arány, feltehetően annak köszönhetően, hogy időben beérnek a betegek a klinikára.

A stroke után következik a stroke okának kiderítése, ez azért fontos, hogy milyen megelőző stratégiát dolgozzanak ki. A beteget meg kell próbálni visszavinni a mindennapi életbe, tehát tudjon visszaállni a munkájába, a családi életébe. A jövő útja, hogy ne kapjon a beteg stroke-ot, nyilván ez nem mindig elkerülhető. Ha megkapja, akkor azt időben ismerje fel, időben jöjjön be a kórházba, próbálják visszaállítani az agynak a működőképességét. Akin ezzel nem tudnak segíteni, azoknál jön szóba a rehabilitáció.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában