fotók

2019.10.06. 11:02

Koszorúzással emlékeztek az aradi vértanúkra

A vértanúk magyar szabadságtörekvések eltiprásának szimbólumává váltak.

Fotó: Molnár Péter

Az 1848-49-es szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokaink emléknapja alkalmából rendezett megemlékezést Debrecen Város Önkormányzata Nagysándor József honvédtábornok kőhalmánál.

„Ha álmunkból felriasztanak bennünket, akkor is soroljuk a neveket, de 170 esztendő után sem ismerjük őket. Tudjuk, hogy ők voltak az aradi tizenhármak.”

A magyar honvédsereg azon katonai parancsnokai, akik egyazon napon, és egyazon helyen végrehajtott kivégzésükkel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eltiprásának vértanúivá, szimbólumaivá váltak. Nem ismerjük őket, mert esetükben mintha teljesen elvesztené fontosságát az, hol születtek, honnan jöttek, hogyan nevelkedtek, milyen nyelven álmodtak, életük során mit tettek, vagy mit nem tettek. A vértanúknak nincs életrajzuk, mert velük kapcsolatban minden más evilági tettet felülír az, hogy szimbolikus körülmények között áldozták fel életüket egy magasztos ügy oltárán. Ezt az ügyet 1848-49-ben úgy nevezték, a magyar szabadság – mondta el ünnepi beszédében Barcsa Lajos alpolgármester.

 

A Bürkös zenekar műsora után a jelenlévő szervezetek képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában