Élményben nem lesz hiány

2019.10.10. 17:10

Európa legkülönlegesebb strandfürdője készül a Nagyerdőn

Az Új Főnix Terv Élhető város programjában épülő új Nagyerdei Strand építkezésén tartott bejárást Papp László polgármester Széles Diána, Barcsa Lajos, illetve Komolay Szabolcs alpolgármester.

Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

– A város jövő évi legnagyobb attrakciójának építkezését láthatjuk – hangsúlyozta Papp László, Debrecen polgármestere a készülő nagyerdei strand bejárásán, csütörtök délután. Egy 21. századi vizes létesítmény készül, nyolc és félmilliárd fejlesztési keretből. – Magyarország legunikálisabb vízi élményparkja jön létre, számos csúszdával, termál részleggel, valamint 5600 négyzetméternyi vízfelülettel, amely duplája a korábbi strand vízfelületének – tette hozzá Papp László. Arra törekedtek, hogy a Debreceni Nagyerdei Strandfürdő fejlesztése minden elemében mutasson valamilyen újdonságot.

A kétszáz méter hosszú főépület 12 méter magas és 25 méter széles, valamint a három szintes épület pinceszintjében egy 1200 ember kiszolgálása alkalmas öltöző kialakítása is folyamatban van. A polgármester a Naplónak elmondta, jövő év tavaszán derül ki mennyibe fog kerülni a jegy. – Nem lesz magas, az országos viszonylatban átlagos strandfürdő belépőkre számíthatunk – fogalmazott a polgármester.

A Nagyerdei Víztorony felől egy kilencszáz négyzetméternyi üzletfelületet alakítanak ki, most van folyamatban a pályáztatása, melynek első köre már lezárult, s rövidesen kiderül kik lesznek, akik majd birtokba veszik az üzleteket. Széles Diána a már kialakított pavilonoknál elmondta, a kereskedelmi egységek között lesz ajándékbolt, lángosos, fagyizó, valamint a street food ételek kedvelői is megtalálhatják kedvenceiket a boltok valamelyikben. Az épülő Nagyerdei korzót nem csak a strandolók használhatják majd, hanem az utcán sétálók is betérhetnek a teraszos vendéglátóhelyiségekbe, a cél, hogy télen is bemenjenk az üzletsorokra az arra sétálók. – Tudunk olyan vendéglátóról, aki az tervezi, hogy az éttermét kiköltözteti a strand területére – tudtuk meg Széles Diána alpolgármestertől.

A főépület pinceszintjén mintegy 5000 négyzetméteren terül el a gépészeti tér, ahol már vízgépészeti elemek állnak üzemkészen: szűrőtartályok, valamint szivattyúk, továbbá egy 400 négyzetméteres gépház terem is, mely a medencék fűtéséért felelős. A monumentális épület külső falán egy különleges, közel 1600 négyzetméter függőleges felület nagyjából 500 tábla üvegburkolatot kap, ami alatt a négyméteres medence lesz, melynek ugróelemei – egy, kettő és négy méter magasan – már a helyükre kerültek.

– 2020 májusától az ország és egész Európa legkülönlegesebb standfürdőjével lesz gazdagabb a város, hiszen arra törekedtünk a fürdő megtervezésénél, hogy építészetileg és a vizes élményvilágot tekintve is rendkívül különleges legyen – hangsúlyozta a Naplónak Papp László. A polgármester elmondta, minden tekintetben az igényesség jellemzi a fürdőt. – A lassú folyó, a gyermekvilág, a termálok, a park, a varázssétány, rendkívül különleges élményt fog komplexen nyújtani a strandolóknak – hangzott el a polgármestertől, aki hozzátette: nagyjából hatezer fő befogadására lesz alkalmas a strandfürdő.

Nagy Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában