ünnepelt hajdúszoboszló

2019.09.02. 21:17

Hajdúváros immár 413 éve

Bocskai István, az egyetlen győztes szabadságharcunk kivívója 1606. szeptember 2-án kelt adománylevelével 700 lovashajdúnak biztosított letelepedési lehetőséget és kiváltságokat Szoboszlón.

Fotó: Tibai Irma

E dátum a hajdútelepülés újjászületésének és fejlődésének legjelesebbike, a 20. századi gyógyvízfeltárás mellett. A város napján a hagyományokhoz híven kitüntetéseket adtak át a városháza dísztermében, majd Bocskai István lovas szobránál tartottak ünnepi megemlékezést.

Fotó: Tibai Irma

– Őseink áldozata teremtette meg az alapokat, melyre építkezve ma egy szép, lendületesen fejlődő, a turisták által igen kedvelt várost mondhatunk a magunkénak. Tisztelet jár ezért nekik. Természetesen ilyenkor mindazokra gondolnunk kell, akik folytatták hagyományainkat, több évszázadon keresztül gyarapították az értékeinket – mutatott rá Sóvágó László polgármester a városházán megtartott ünnepi képviselő-testületi ülésen szeptember 2-án. – Ez a város az itt élő emberek munkájának is köszönhetően ma az egyik legjobban élhető települése országunknak – tette hozzá.

A város önkormányzata által alapított díjakat az idén nyolcan vehették át, illetve 14 tanuló kapta meg a „Hajdúszoboszló Kiváló Tanulója” elismerést, valamint átadták az „Év Üzlete” elnevezésű, a kereskedelmi és iparkamara által alapított díjat.

A főtéren megtartott városi ünnepélyen Holoda Attila alpolgármester tartott ünnepi beszédet. – Bocskai szabadságharcának kettős eredménye lett. Éreztette hatását a saját korában, és jövőbeli lehetőséget teremtett az utódok számára. Elérte célját, megszűnt az országban a sok pusztítást, szenvedést okozó 15 éves háború, évtizedekre megfékezte a Habsburg-abszolutizmust, és sok magyar sérelmet orvosolni tudott. Nemhiába volt kitűnő fejedelem, egyúttal kiváló hadvezér. Remek érzékkel felismerte, hogy a szabadságharcot támogató, korábban a marhahajtásból, a zsoldoskatonai szolgálatokból híres-hírhedt hajdúk tisztántúli letelepítésével képes úrrá lenni a pusztai térség kihaló helységeinek problémáján. Ezáltal ez a vidék a mai napig megőrizte tiszta magyar jellegét – hangzott el.

Fotó: Tibai Irma

Az ünnepi műsorokban közreműködtek a Zichy Géza Zeneiskola művésztanárai, továbbá fúvószenekara, Bárdosi Ildikó népdalénekes és Arany Zoltán zenész, valamint a helyi lovasbandérium. Az ünnepség a fejedelem szobrának megkoszorúzásával ért véget.

Tibai Irma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában