autómentes nap, mobilitási hét

2019.09.11. 14:58

Ekhós szekérrel járhatjuk be az egykori 3-as villamos vonalát

Izgalmas programok várják a kicsiket és a nagyokat szeptember 16. és 22. között.

Fotó: illusztráció, archív

Idén is csatlakozott városunk az Európai Mobilitási Hét és Nemzetközi Autómentes Nap rendezvénysorozathoz, melyet az idei évben szeptember 16. és 22. között szerveznek meg Európa mintegy 2500 városában. A debreceni programokról bővebb tájékoztatást a szervezők: Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója, és Nagy Annamária, a DKV Zrt. kommunikációs- és marketingvezetője adtak a szerdai sajtótájékoztatón.

Nagy Attila vezérigazgató a jelenlegi újdonságokról adott számot, megtudhattuk, idén a környezettudatosságra kívánják felhívni a figyelmet. Továbbá megtudhattuk, a fenntartható közlekedés jegyében az alternatív közlekedési eszközök lehető legszélesebb spektrumát szeretnék felvonultatni, ugyanakkor a szabályos közlekedés fontosságát továbbra is kiemelni.

Díjmentesen utazhatunk

Ebben az évben először egész heti programsorozattal készül a DKV Zrt. az Európai Mobilitási hét keretében, melynek során a környezetvédelem és a közösségi közlekedés kapja a fő figyelmet. Óvodásoknak, általános és középiskolásoknak meghirdetett VillamosAutóbuszTrolibusz? Mobilitás!, azaz a „VAT”? Mobility! játék lehetőséget teremt arra, hogy az oktatási intézmény keretei között pedagógus irányítása mellett kerüljenek közelebb kicsik és nagyok a környezetvédelemhez, valamint a közösségi közlekedéshez.

A rendezvény keretében egy hétköznapi napon is lesz lehetőség arra, hogy bárki személygépkocsijának, motorjának érvényes forgalmijával díjmentesen utazzon autóbuszon, trolibuszon és villamoson.

Ehhez nem kell mást tenni, mint szeptember 18-án, szerdán otthon hagyni a gépjárművet és közösségi közlekedési eszközre pattanni. Akár az egész család együtt utazhat, hiszen egy érvényes forgalmival 2 felnőtt és 2 gyermek utazhat együtt. Ehhez a naphoz kapcsolódóan hirdeti meg a DKV az Óvom a környezetem, DKV-val közlekedem című szelfi játékot.

Forgalmi engedély felmutatása

A DERKE jóvoltából lesz Eljutási „verseny”, melynek lényeg, hogy autóval, kerékpárral és villamossal a KRESZ-szabályainak betartása mellett ugyanazt a távot kell megtenni. Az útról felvétel készül, melyet szeptember 22-én vetítünk le, az Autómentes Napon. Ha kíváncsiak, hogy mely közlekedési eszköz nyeri meg a „versenyt” látogassanak el a Nagyerdőre.

Az Európai Mobilitási Hét lezárásaként szeptember 22-én idén is lesz Autómentes Nap a Nagyerdőn. Ezen a napon is díjmentes lesz az utazás autóbuszon, trolibuszon és villamoson is érvényes forgalmi engedély felmutatásával. A Ködszínház melletti területen a nap folyamán elektromos autók, közösségi közlekedési járművek bemutatója, ügyességi játékok, totók mellett egész napos programmal várja az érdeklődőket még a HBM Rendőr-főkapitányság, a Balesetmegelőzési Bizottság, a HBM Katasztrófavédelem, a Magyar Vöröskereszt, az Országos Mentőszolgálat, a Debrecen Airport, DV Parking KFT., a DERKE, a Zsuzsi Erdei Vasút, a Tündérkör Alapítvány, a DSZC Mechwart András Szakgimnázium, a Nimendee Kft., a DKSI és a Közlekedéstudományi Intézet.

Nagy Annamária, a DKV Zrt. kommunikációs- és marketingvezetője és Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója | Fotó: Nagy Emese

A Tündérkör Alapítvány jóvoltából lesz Légfuti a Nagyerdei Stadion körül 1800 méter hosszon, Debrecen város tiszta levegőjéért, a DKSI jóvoltából lesz KRESZkerék szabályossági kerékpárverseny, a DKV idén is megrendezi az Útrakelő közösségi közlekedési versenyét. A Nimendee pedig a segway szerelmeseinek hirdetett meg ügyességi versenyt, látványos pálya összeállításával.

A látogatókat a DSzC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma Lego robotokkal várja, melyeket távirányítással akadálypályán lehet végigvezetni, illetve Lego szumó robot bemutatóval tesszük élvezetesebbé a vendégek számára a rendezvényt.

A DKV jóvoltából lesz troli-túra a Nagyerdőn, valamint a 135 éves jubileum kapcsán ekhós szekérrel járhatják be az érdeklődők az egykori 3-as villamos vonalát.

A versenyeken legjobban szereplők a sok értékes ajándék mellett, hőlégballonnal is felemelkedhetnek majd. A színes szakmai programok mellett zenei programokkal is kedveskednek az érdeklődőknek.

Az Autómentes Napon 12 órától kezdődnek majd a gyerek és felnőtt zenei programok. A fellépők között láthatjuk Réti Tibi bácsit, a Kuckó Művésztanyát, a Valcer Táncstúdiót, a Rock Sulit, operett előadást könnyedén, és az egész napos program a mindenki számára ismert Desperado zenekar koncertjével zárul este hat órakor.

HBN

Programok szeptember 22-én, vasárnap

helyszín: Nagyerdő, Ködszínház

  • 9:00 DKV Útrakelő közlekedési verseny, indulás
  • Kitelepülő közreműködők standjának nyitása
  • 10:00 Hivatalos megnyitó, színpad
  • 11:00 Tündérkör Alapítvány Légfuti, rajt, Ady Endre út
  • 11:30 DKSI KRESZkerék verseny, indulás, Olág Gábor – Ady Endre kereszteződésnél
  • 12:00 Réti Tibi bácsi gyermekkoncert, színpad
  • 12:30 Nimendee Kft, segway ügyességi verseny, ködszínház mellett
  • 12:30 Agóra Tudományos és Élményközpont, bemutató, színpad
  • 13:00 Velcer Táncstúdió, táncbemutató, színpad
  • 14:00 Kuckó Művésztanya, előadás, színpad
  • 14:00 DKV Troli-túra, Ady Endre út
  • 14:00 DKV Fedezzük fel Debrecen régi villamosvonalait: 3-as villamosvonal ekhós szekérrel, Pallagi út, Aquaticum megálló mellől
  • 15:00 RockSuli, koncert, színpad
  • 15:00 DKV Troli-túra, Ady Endre út
  • 15:00 DKV Fedezzük fel Debrecen régi villamosvonalait: 3-as villamosvonal ekhós szekérrel, Pallagi út, Aquaticum megálló mellől
  • 16:00 Eredményhirdetés, színpad
  • 16:00 DKV Troli-túra, Ady Endre út
  • 16:00 DKV Fedezzük fel Debrecen régi villamosvonalait: 3-as villamosvonal ekhós szekérrel, Pallagi út, Aquaticum megálló mellől
  • 17:00 Dallamok szárnyán, operabemutató, színpad
  • 17:00 Hőlégballon-emelkedés, színpad mellett
  • 18:00 Desperdo-koncert, színpad
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában