debreceni közgyűlés

2019.08.22. 13:57

Megszavazták az új próbatermet a Tankcsapdának

A nyári szünet utáni első debreceni önkormányzati közgyűlésen ismét több fontos döntés született.

Fotó: Molnár Péter

A legnagyobb vita a polgármester azon javaslata kapcsán alakult ki, mely szerint adjon a város ösztöndíjat azoknak a tehetséges debreceni diákoknak, akik a jövő héten megnyíló Debreceni Nemzetközi Iskolába szeretnének járni, de szüleik nem tudják kifizetni a több millió forintos éves tandíjat. Öreg János, az intézmény igazgatója elmondta: 56 tanulóval kezdik el az első tanévet, de folyamatos a jelentkezés. Zömmel magyarokkal indulnak, de kettős állampolgárok és határon túli magyarok is lesznek diákjaik között. Papp László javaslatát végül 34 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el a közgyűlés

Megállapodhat a Tankcsapda

Jóváhagyták a képviselők Papp László polgármester azon indítványát is, hogy a Tankcsapda zenekar bérleti díj fizetése nélkül használhasson próbateremként és hangszerraktárként egy önkormányzati helyiséget. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szóban forgó rossz állapotú, felújításra szoruló ingatlan a Böszörményi út 2. szám alatt, az egykori laktanyában található. A 191 négyzetméteres földszinti terem rendbehozását az együttes magára vállalta.

Új bölcsőde épülhetne

A közgyűlés elfogadta azt az előterjesztést, melynek értelmében az önkormányzat pályázatot nyújt be egy új bölcsőde felépítésére a Pohl Ferenc utcában. A projekt 1 milliárd 200 millió forintba kerülne. A csaknem 8 500 négyzetméteres, városi tulajdonú tulajdonú ingatlanon egy körülbelül 1 300 négyzetméteres, legalább 96 férőhelyes, 4 egységes, 8 csoportszobás bölcsőde, főzőkonyha, tornaszoba és irodai kiszolgáló egység létesülne.

Az eredetileg tervezetthez képest még egy sportpark épülhet állami beruházásban Debrecenben, a Liget téren – derült ki a közgyűlésen. A vonatkozó előterjesztésből megtudtuk, hogy hasonló munkák előkészítése zajlik jelenleg a Pósa utca és a Furulya utca sarkon, a Bartók Béla út és a Béla utca között, az Erzsébet utca és az Ispotály utca között, a Kandia utca és a Klaipeda utca között, valamint a Gönczy Pál utcán.

Műanyagmentes fesztiválok

Létrehozták a „Fenntartható Debrecen” elismerést, melyre a környezettudatos működést és a fenntarthatóságot szem előtt tartó gazdálkodó szervezetek pályázhatnak majd. A jelentkezőknek vállalni kell, hogy 2021 előtt az egyszer használatos műanyagtermékek, például a szívószálak, evőeszközök, tányérok, poharak használatát mellőzik. – Nagyon szeretném elérni, hogy jövőre már csak olyan fesztivált lehessen tartani Debrecenben ahol nincsenek ilyen műanyag termékek. Még akkor is ha így drágább lesz a rendezés – jelentette ki Papp László.

OCs

Új intézményvezetők

Több személyi döntést is hoztak az önkormányzati képviselők. Így például a Boldogfalva Óvodát a jövőben Vargáné Aranyász Éva, az Ispotály Utcai Óvodát Pálfi Pálma Andrea, a Szabadságtelepi Óvodát Váradiné Tornyi Zsuzsa Mariann, a homokkerti Pitypang Óvodát pedig Ádámszki Gáborné vezetheti.

Egyhangú szavazással újra Orosz Ibolya Auréliát bízták meg a Család- és Gyermekjóléti Központ irányításával, akinek mostani megbízatása 2024 szeptemberéig szól.

Az Agóra Tudományos Élményközpontot fenntartó Agóra Közhasznú Nonprofit Kft-t a következő 5 évben szintén az eddigi vezető, Somogyi Béla egykori alpolgármester irányíthatja. Szerződésének meghosszabbítását szintén mindenki megszavazta a közgyűlésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában