ponthatárok, statisztikák

2019.07.25. 13:48

Nőtt a Debreceni Egyetem népszerűsége

Az elmúlt évhez képest 12 százalékkal emelkedett a Debreceni Egyetemre jelentkezők száma.

Fotó: Kovács Péter

Végre eljött a pillanat, amire annyi végzős várt: július 24-én este kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Az idei adatokról és a Debreceni Egyetemre felvett hallgatók számáról csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót az intézmény illetékesei.

 

Bartha Elek oktatási rektorhelyettes beszédében részletezte, hogy az általános felvételi eljárásban idén összesen 7420 elsőéves kezdi meg tanulmányait a magyar nyelvű képzéseken a 2019/2020-as tanévben. Közülük 5883-an állami ösztöndíjas, 1267-en pedig önköltséges formában tanulhatnak ősszel. Újdonság, hogy szeptemberben a Neumann János Egyetem szolnoki Gazdálkodási Karának 270 hallgatója is debreceni diákként kezdi el a tanévet. Ez azonban még emelkedik a határon túli képzésekre felvettek, illetve a pótfelvételivel bejutók számával. Angol nyelvű képzésekre 2007 külföldi hallgatót vettek fel, számuk 10 százalékkal magasabb, mint tavaly.

A legnépszerűbb területek

– Idén az orvos- és egészségtudomány, a gazdaságtudomány, a pedagógusképzés és a műszaki volt a legnépszerűbb képzési terület. A legtöbb elsőévest az intézmény Gazdaságtudományi, Bölcsészettudományi, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai, Természettudományi és Technológiai, valamint Műszaki Kara iskolázza be a következő tanévre. Utóbbira mintegy negyven százalékkal több elsőévest vettek fel, mint az elmúlt évben.

„A legmagasabb ponthatár 460 volt; az osztatlan, nappali tagozatos, államilag finanszírozott angol nyelv és kultúra – olasz nyelv és kultúra tanára szakon.”

A kommunikáció és médiatudomány, valamint a jogász államilag finanszírozott nappali képzésén legalább 440 pontot kellett elérni, míg a pszichológia alapképzés állami ösztöndíjas nappali tagozatán 436 pontra volt szükség a sikeres felvételihez – emelte ki tájékoztatójában az oktatási rektorhelyettes. Hozzátette: a legnépszerűbb mesterszak ebben az évben a pszichológia, az emberi erőforrás tanácsadó és az egészségügyi menedzser. A felvételt nyert külföldi hallgatók száma 10 százalékkal nőtt, a tavalyi 1825-ről 2007-re.

Új egység az egyetem

Jelentős változás az idei felvételi kapcsán, hogy a Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kara kiválik a szolnoki intézmény szervezetéből, és beolvad a Debreceni Egyetembe 2019. augusztus elsejével. Az új egység képzési helyként a Debreceni Egyetem Szolnok Campus néven integrálódik, ahol 270 elsőéves kezdi meg tanulmányait szeptemberben.

A pótfelvételi július 29-én indul el, azok jelentkezhetnek, akik egy szakra sem kerültek be a felvételin vagy be sem adták a jelentkezésüket.

GyT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában