zajvédelem

2019.06.20. 08:16

Délben tilos füvet nyírni? Álhír vagy mégsem?

Az nem igaz, hogy új törvény készül, de általában vannak települési zajrendeletek.

Fotó: Napló archív

Önbeteljesítő jóslatként nyaranta felröppen az a hír, hogy egy hamarosan életbe lépő törvény értelmében akár 50 ezer forint helyszíni bírságot is kaphat, aki vasárnap délben nyír füvet. Azt, hogy ez a jóslat valóra váltja-e önmagát a jövőben, nem tudni, de szögezzük le, hogy nem ördögtől való dolog a zajvédelem vagy a közösségi együttélés „szabályozása”.

A települések helyi rendeletükben élnek is ezzel, Hajdúböszörményben például 2014-ben fogadta el a képviselő-testület a közösségi együttélés alapvető szabályairól és megszegésük jogkövetkezményeiről szóló helyi rendeletet. Az e szabályokba ütköző magatartás nem minősül bűncselekménynek, sem szabálysértésnek, de sérti vagy veszélyezteti a város közössége együttélési szabályait, ezért közigazgatási bírsággal sújtható (alsó határa 50 ezer, a felső 200 ezer forint természetes személyek esetén). Ebben a város jelképeinek megsértésétől a helyes ebtartáson át a fűnyírásig sok minden szerepel. Igen, a fűnyírás is, amely környezeti zajokozással összefüggő magatartás, ezért mint zajjal járó tevékenység nem végezhető éjjel-nappal.

Munkanapokon 20 óra és reggel 7 óra között, munkaszüneti napokon 20 óra és 8 óra között, ünnepnapokon 18 óra és 8 óra között ne csináljuk! Érdemes hát figyelni mindenkinek a települési rendeleteket, mert sose lehet tudni, hogy a szomszédok mikor éberek és mikor alszanak…

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában