madarak és fák napja

2019.05.12. 11:40

Madárgyűrűzés a botanikus kertben

Debrecen területén több mint kétszáz féle madarat figyeltek meg eddig.

Fotó: Molnár Péter

Madárgyűrűzési bemutatót és madárbarát túrát tartottak a madarak és fák napja (május 10.) alkalmából a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjében vasárnap délelőtt. Veszelinov Ottó, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Debreceni Területi Irodájának vezetője a helyszínen elmondta: azért ott rendezik ezt a programot, mert a dús növényzet miatt elég gazdag a madárvilág, így jó esély van madarak befogására.

A fekete harkály otthona

– Hazánkban több mint négyszáz madárfaj fordul elő, Debrecen területén ennek több mint a felét figyelték meg eddig. A több éve ugyanekkor megtartott, ugyanilyen programok alapján, a Nagyerdő szélén található botanikus kertben egyebek mellett akadnak például fekete rigók, poszáták, erdei pintyek, zöldikék és örvös légykapók is – fogalmazott a szakember.

Veszelinov Ottó arról is beszámolt, hogy a kert környékén, a nagyerdei parkban, a stadionnál, a Békás-tónál olyan különleges példányok is előfordulnak, mint a fekete harkály, mely madár az idős tölgyeseket kedveli, ezért a város más részein nem él.

A gyűrűzés haszna

A hálóba akadt madarakat ezúttal előbb megmutatták a közönségnek, majd a lábukra kis alumínium gyűrűt erősítettek, melyet több információval láttak el.

– A gyűrű ugyanúgy nem zavarja az állatokat, mint ahogy az embereket sem zavarja a fülbevaló, vagy az ujjunkon lévő gyűrű – jelentette ki az irodavezető.

Kiderült, amennyiben a meggyűrűzött madarat valahol újra befogják, egyebek mellett megtudhatják róla, hogy milyen élőhelyeket kedvel, mekkora utat tett meg és hány éves. A debreceni botanikus kertben egy ilyen rendezvény alkalmával 10-30 példányt szoktak megfogni, többségükön általában nincs gyűrű.

Hazánk az elsők között, több mint száz éve csatlakozott a madárgyűrűzési folyamathoz – tudtuk meg.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában