Könnyebb lesz a közlekedés

2019.05.17. 11:56

Földutak újulnak meg Debrecenben

Idén is folytatódik a földutak stabilizációja Debrecenben, összesen 79 utcában lesz könnyebb a közlekedés a munkák befejeztével – jelentette be tájékoztatóján Balázs Ákos, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője és Kovács István önkormányzati képviselő.

Fotó: Miskolczi János / debrecen.hu

A Kertségi Fejlesztési Programot 2012-ben azzal a céllal indította el a debreceni Fidesz-KDNP-frakció, hogy a város minden területét, tehát a belvárostól távolabb eső részeket is fejlessze, az ott élők mindennapjait segítse. Nemcsak a szándék volt komoly, hanem a feladatra fordított forrás is: 2012 és 2018 között több mint 12 milliárd forintot költött a város a földutak karbantartására, a közvilágítási és csapadékvíz-elvezető rendszerek kiépítésére a külső városrészekben. Ebben az évben rekordösszeg, 4,8 milliárd forint jut a kertségi feladatokra – olvasható a Debrecen hivatalos honlapján megjelent híradásban.

- A Kertségi Fejlesztési Programmal a Fidesz-KDNP-frakció azt üzeni a külső városrészekben és a zártkertekben élő debrecenieknek, hogy ők sem másodrangú polgárok, nekik is tudunk könnyíteni a mindennapjaikon ezekkel a fejlesztésekkel. Azokban az utcákban használjuk ezt az eljárást, ahol az út mérete, helyzete miatt nem lehet szilárd burkolatú utat kialakítani vagy ahol tervezzük, de még nem tudtunk aszfaltos utat építeni – mondta Balázs Ákos frakcióvezető.

A földutakat Debrecenben idén is három eljárással teszik rendbe.

  • gréderezés: ekkor tolólapos munkagéppel gyalulják egyenesre az út felületét, amelyet aztán nagyhengerrel tömörítenek. 2019-ben 15 utcában lesz gréderezés.
  • felülterítés: ahol a már stabilizációval rendelkező, de kigödrösödött szakaszokon zúzott kő terítésével, majd annak tömörítésével javítják a földút minőségét. Idén 50 utcában lesz ilyen útjavítás.
  • útstabilizációs munka: stabilizáció kialakítása során az előkészítő földmunkát és a tükör kialakítását követően a nagyobb kőátmérőjű alaprétegre kisebb méretű kövekből álló kiegyenlítő réteget dolgoznak be. Ez a legtartósabb eljárás, 14 utcában lesz ilyen beavatkozás 2019-ben.
  • - Már befejeződött a munka a Remény és a Csuka utcában, ma a Kolónia utcán kezdődött a felülterítés, majd folytatódik a Külső Létai úton – jelentette be tájékoztatóján Kovács István, a városrész önkormányzati képviselője.

    Fotó: Miskolczi János / debrecen.hu

    A vállalt 79 utcában a karbantartási munkákat augusztus végére fejezi be a kivitelező, a teljes programra idén 100 millió forintot fordít a város. Ezen kívül az arra alkalmas homokos felületű mintegy 200 utca esetében a Dehusz Kft. földút egyengető munkagéppel végez folyamatosan gyalulási munkálatokat.

    Az érintett utcákról a debrecen.hu-n lehet tájékozódni.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában