Helyi közélet

2019.03.12. 08:52

Tízmillióból házat vesz

Hajdú-Bihar - Fogyó népességű kistelepüléseken nem nagyon vannak új építésű ingatlanok.

Hajdú-Bihar - Fogyó népességű kistelepüléseken nem nagyon vannak új építésű ingatlanok.

Néhány hete még úgy tudtuk, hogy az úgynevezett „falusi csok” kizárólag azokat az 5 ezer fő alatti településeket érinti, ahol a lakosságszám a 2003. január 1-jei adatokhoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. A korábban bejelentett, többféle értelmezésre okot adó szabályozáshoz képest azonban március 7-én kedvezőbb feltételt jelentett be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter: minden olyan 5 ezer fő alatti településen jogosultak felvenni az emberek a csokot, ahol népességcsökkenés következett be. Ezzel a résztvevő települések listája a korábbi 2031-ről 2373-ra bővült (a 2887 ötezer fő alatti helységből).

A falusi csok támogatási összegei megegyeznek a már ismert családi otthonteremtési kedvezmény új építésű ingatlanokra érvényes összegeivel, viszont lényeges újdonsága, hogy már meglévő használt lakások és házak vételét, bővítését és felújítását támogatja. Ez remek hír azoknak a háromgyermekes családoknak, akik például Bárándon képzelik el a jövőt, ugyanis ott egy 100 négyzetméteres, összkomfortos családi ház 3,5 millió forintból kijön. Nemcsak a felújítás, hanem az üresen álló ingatlanok megvásárlása is megérheti tehát, hiszen a maximális 10 millió forint támogatás sok helyen hitel nélkül is elég a vásárláshoz.

Kelendőek lesznek az ingatlanok?

Már a családi otthonteremtési kedvezmény megjelenése előtt is több üresen álló ingatlan elkelt Görbeházán, de a hírt követően, miszerint a településen élők is jogosultak a falusi csokra, valószínűleg jó néhány további gazdára talál. Giricz Béláné polgármester optimista, véleménye szerint Görbeháza vonzó településnek számít a régióban.

– Községünkben jól felszerelt bölcsőde, óvoda, és iskola várja a gyermekeket. Szépen felújított orvosi rendelőnkben két háziorvos, védőnői szakszolgálat, és fogorvosi szolgáltatás áll a lakosság rendelkezésére. Az orvosi rendelő szomszédságában a hét minden munkanapján gyógyszertár és posta elérhető, tehát minden olyan ellátás megtalálható községünkben, amelyek fontosak a családok mindennapi életében. A közlekedés szempontjából is szerencsés helyzetben van településünk, hiszen a 35-ös főközlekedési útvonal keresztülhalad a községen, amely útvonalon, illetve a közeli M3-as és M35-ös autópályákon négy megyeszékhely is könnyedén elérhető egy órán belül – emelte ki.

Kistelepülésen más

A Magyar falu program keretében bejelentett falusi családi otthonteremtési kedvezmény a teljes hazai ingatlanpiaci tranzakciók 15-18 százalékát érintheti, és elsősorban a nagyvárosoktól távolabb eső településeken jelenthet segítséget az otthont keresőknek – áll a Duna House elemzésében. Hajdú-Bihar megyében az előzetes számítások szerint közel 30 települést érint a kedvezmény (ezek száma nőhet az új bejelentés kapcsán). Ezeken a helyeken a megemelt, eddig csak új építés esetén járó, vissza nem térítendő támogatási összegeket kapják meg a családok a használt ingatlanok vásárlása esetén is.

Báránd is köztük van – hiszen ott évek óta csökken a lakosságszám –, s dr. Kovács Miklós polgármester megerősíti, a három gyermek után igényelhető 10 millió forintot csak azok kevesellhetik, akik városi viszonylatban gondolkodnak. Az teljesen más, mint egy kistelepülés.

– A mi ingatlanáraink töredékei a debreceninek, így 10 millió forintból egy háromgyermekes család összkomfortos, akár felújított lakást tud vásárolni Bárándon. Egy 100 négyzetméteres ingatlan ugyanis 3,5 millió forint körüli áron elérhető, a telkek még kevesebbért. Ez az itt élőknek mindenképpen óriási lehetőség, ezért azon dolgozunk, hogy a munkahelyteremtést illetően előrébb léphessünk, valamint különböző életminőség-javító és szociális szolgáltatások által itt tartsuk a fiatalokat. Korábban már megalkottunk egy új szociális rendeletet, amiben a helyben lakást priorizáljuk, emellett sok egyéb között – a csokon felül – lakásvásárlást könnyítő támogatást is nyújtunk – mondta Báránd vezetője.

Régi épületekre is jár

A falusi csok támogatási összegei megegyeznek a „normál” csok új építésű ingatlanokra érvényes összegeivel. Eszerint 1 gyermeknél 600 ezer, 2 gyermeknél 2 millió 600 ezer, 3 gyermeknél 10 millió forint a maximális vissza nem térítendő támogatás. Korszerűsítésre valószínűleg a falusi csok összegének fele jár majd csak, de az összegek nem csak új ingatlan vásárlására fordíthatók, hanem már meglévőekét is támogatják.

- Barak Beáta -


[related-post post_id="4141177"]

[related-post post_id="4138699"]

[related-post post_id="4146382"]

[related-post post_id="4168921"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában