Helyi közélet

2019.03.21. 10:08

Megtudtuk, hogy hol van Hollywood bölcsője

Berettyóújfalu - Mátészalkáról, a „fény városából” érkeztek a Biharországi esték március 19-i állomásának vendégei.

Berettyóújfalu - Mátészalkáról, a „fény városából” érkeztek a Biharországi esték március 19-i állomásának vendégei.

Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója és Oláh András költő, drámaíró adtak képet településük történetéről. A múzeum igazgatója mesélt a „fény városa” kifejezés múltjáról, arról, hogy 1888-ban Magyarországon első alkalommal, villamos áram segítségével, először gyulladt fel utcai közvilágítás. A történet érdekessége, hogy New Yorkban is ebben az időszakban indult el a villamosítás.

A jelentős esemény a mátészalkai Schwartz Mór nevéhez fűződik, aki az 1880-as párizsi világkiállításon látta meg a kor vívmányát, az áramfejlesztő dinamót. A Schwartz család saját gyártelepének belső villamosítására használta az áramfejlesztőt, majd a malomból kiindulva, faoszlopokon vezették át a villamos energiát, továbbá néhány szénszálas izzót is felszereltek. Az oszlop ma is áll a szalkai Kossuth utca sarkán, mely büszkén hirdeti a magyarországi villamosítás kezdetét.

Cservenyák László Hollywood bölcsőjének is nevezete a települést, hiszen több hollywoodi híresség is Mátészalkáról származik: Czukor Adolf, aki létrehozta a Paramount Pictures-t , valamint Tony Curtis Magyar származású színészlegenda.

Az est másik vendége Oláh András, Képes Gézát, Mátészalka kiemelkedő alakját mutatta be. A városból származó költő, műfordító, tanár, a Magvető Könyvkiadó egyik alapítója és igazgatója volt és méltán büszke rá a település.

- Kogyilláné H. Szófia -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában