Helyi közélet

2019.03.05. 18:40

Már nem „beteg” a rendelő

Debrecen - A Jánosi utcai háziorvosi rendelő felújítása után legalább 5 helyen várhatók hasonló munkák a közeljövőben.

Debrecen - A Jánosi utcai háziorvosi rendelő felújítása után legalább 5 helyen várhatók hasonló munkák a közeljövőben.

Befejeződött a Debrecen csapókerti városrészében található Jánosi utcai háziorvosi rendelő korszerűsítése. Az ebből az alkalomból a helyszínen tartott keddi sajtótájékoztatón Széles Diána, Debrecen alpolgármestere elmondta: az Új Főnix Terv Gondoskodó Város programjában 14, orvosi rendelőnek helyet adó épület felújítását vállalta az önkormányzat. A Jánosi utca 14. szám alatti a tizedik, amely elkészült. (A múlt héten a Bajcsy-Zsilinszky utcai gyermekorvosi rendelőt adták át.) A beruházás 68 millió forintba került, melynek nagy részét az Európai Unió adta, 13 millió forint volt a város önrésze.

Folytatása következik

Az alpolgármester arra emlékeztetett, a 3 éve indult rendelőfelújítási program megkezdése előtt a Debrecenben 44 telephelyen működő háziorvosi rendelők nagyjából fele modernizációra szorult. Ezeket mind szeretnék renoválni. – Az új városi költségvetés szerint a közeljövőben lesz pénzünk a Kassai út 115. szám alatti, a Tégláskert, az Epreskert, a Darabos, illetve a Sas utcai rendelők helyrehozására is – fogalmazott.

– Célunk, hogy a debrecenieknek minden városrészben olyan egészségügyi ellátást biztosítsunk, amely megfelel a XXI. századnak – jelentette ki Széles Diána.

Minőségi különbség

A 3 ezer debreceni lakos ellátására hivatott Jánosi utcai rendelőben Jámbor Ferenc, a városrész önkormányzati képviselője elmondta: a felújítás előtt az épület műszaki állapota nagyon rossz volt már, például befújt a szél, és alig tudtak fűteni. – Mostanra olyan mértékű megújulás következett be, hogy aki nem járt itt korábban, azt gondolhatja, teljesen új rendelő épült a Csapókertbe – fogalmazott. Kifejtette: a főfalak kivételével szinte minden megváltozott. Például új fűtési rendszer készült, kicserélték a vízvezetékeket, az ajtókat, az ablakokat, a burkolatokat, kifestettek. A korábban gazos udvaron parkolókat alakítottak ki. A megújult tetőszerkezetre napelemeket szereltek fel.

A betegek fontossága

Dr. Farkas Károly, a Jánosi utca 14.-ben működő egyik (a 47-es) háziorvosi körzet doktora arra emlékezett: amikor 38 évvel ezelőtt ő odakerült, a ház még olyan kicsi volt, hogy alig lehetett benne elférni. Aztán 1984-ben felújítást végeztek, de még azután sem közelítették meg a mostanra elért színvonalat.

– Ez az 1 évig tartó renoválás egy hatalmas terv része, melynek megvalósításáért nagyon sok ember dolgozott. Érezzük, hogy fontosak vagyunk itt az alapellátásban, mely gondolatot szeretnénk átadni a betegeknek is – jelentette ki a másik ott működő (az 55-ös) körzet háziorvosa, dr. Kovács István.

Praxisközösségekben

Az eseményen részt vett Szőllős Sándor, Bocskaikert polgármestere is. A település önkormányzata ugyanis a gesztora annak az úgynevezett praxisközösségnek, melynek a Jánosi utca 14. alatti épületben működő háziorvosi körzetek is tagjai. Mint azt a polgármester elmondta, a praxisközösség célja az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás népszerűsítése, a szűrőprogramokon való részvétel fontosságának hangsúlyozása és egészségmegőrző programok szervezése.

OCs


[related-post post_id="4161669"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában