Helyi közélet

2019.03.19. 12:08

Jó ötlet volt az EDC létrehozása

Debrecen - A debreceni BMW autógyár megnyitása után a bérek emelkedésével számolnak a helyi vállalkozók.

Debrecen - A debreceni BMW autógyár megnyitása után a bérek emelkedésével számolnak a helyi vállalkozók.

  • Az EDC Debrecent 2015-ben azért hozta létre a debreceni városvezetés, hogy segítse a gazdaság élénkítését, illetve mérje fel a helyi gazdasági környezetet – ismertette Papp László, Debrecen polgármestere kedden egy, az EDC székházában tartott sajtótájékoztatón. – Olyan sikeres gazdaságfejlesztési társaság jött létre, amely folyamatosan hazai és nemzetközi elismeréseket kap – méltatta a szervezetet a polgármester.
  • Papp László ezután arról beszélt, hogy tavaly a Financial Times nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó magazinja, az FDI Intelligence úgy ítélte meg, hogy Debrecen befektetői stratégiájának köszönhetően tavaly és idén „A jövő európai városa” címet viselheti.
  • Debrecen és az EDC idén is megmérettette magát a Financial Timesnál és négy különdíjat kapott az oktatásért, a befektetés ösztönzésért, a munkavállalók képzéséért, illetve egy szerkesztői elismerést is sikerült elhozni.
  • Az EDC immáron három éve, minden esztendőben felméri a debreceni gazdaság állapotát. A polgármester szerint ebből az látszik, hogy folyamatosan javul a helyzet. A helyi vállalkozások 60 százaléka most pozitívan ítéli meg az üzleti környezetet – jelentette ki a polgármester. Hangsúlyozta, a felmérés szerint a megkérdezett vállalatok 91 százaléka újra befektetne Debrecenben. A szakemberek a helyi gazdaságpolitika kiszámíthatóságára is rákérdeztek az elmúlt években. Ebben is jelentős javulás történt, 38 százalékról 56 százalékra nőtt az erről pozitívan nyilatkozók aránya – emelte ki Papp László.

    Debrecenre figyelni kell

    – 2018 különleges év volt Debrecenben, mivel a Magyarországra érkező tőke egyharmada városunkat választotta. A legnagyobb befektetés a BMW-é – ismertette Papp László.

    Póser Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője a frissen elnyert díjakkal kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy világméretű versenyben sikerült nyerni. A szerkesztői különdíjról azt mondta, Debrecennek ezt olyan címen ítélték, hogy egy olyan város, amelyre figyelni kell. – Erre vagyok a legbüszkébb, mert komoly csapatmunka eredménye – fogalmazott. Hozzátette: csak a BMW-beruházás kapcsán folyó tárgyalásokban körülbelül 120 ember vett részt az EDC-től, illetve a város részéről.

    Póser Zoltán szavaiból kiderült, hogy Cannes-ban a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési konferencián is részt vettek. Ezen egyre többen ismerkednek Debrecennel, látják a fejlesztők, hogy van lehetőség például lakásokban, kollégiumokban, hotelekben. – Azt reméljük, hogy ebben a tekintetben is nyitni tud Debrecen a világ felé – jelentette ki.

    Kertész Balázs, a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. innovációs és ügyvezető igazgatója hangsúlyozta az EDC-vel együttműködésben 2018-ban 204 debreceni társaság igazgatójával készítettek interjúkat. A város szinte teljes gazdaságát igyekeztek reprezentálni.

    A BMW-hez fűzött remények

    – Online és telefonon is lehetett név nélkül válaszolni. Azt tapasztaltuk, hogy egyre nagyobb a válaszadási kedv a megkérdezettek körében – mondta.

    A szakember szerint a BMW-autógyár megjelenése a debreceni vállalkozások számára komoly lehetőségeket rejt. Az ő érkezésük hírét nagyon pozitívan fogadták a cégek. – Azt sejtik a vállalkozók, hogy az autógyár megnyitását követően növekedni fog a verseny a munkavállalókért és emelkedni fog az átlagbér Debrecenben, de ez hosszú távon mindenkinek az érdeke – vélekedett Kertész Balázs.

    OCs

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában