Helyi közélet

2019.03.13. 17:20

Ígéretes lehetőségek Ázsiában

Debrecen - A fórum célja a helyi vállalkozások délkelet-ázsiai piacra jutásának elősegítése volt.

Debrecen - A fórum célja a helyi vállalkozások délkelet-ázsiai piacra jutásának elősegítése volt.

Fókuszban Délkelet-Ázsia – Új piacok: célok, lehetőségek és eredmények címmel szervezett szakmai konferenciát a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) szerdán. A fórum célja a térség üzleti környezetének, piaci lehetőségeinek bemutatása, vonzóvá tétele, a vállalkozások délkelet-ázsiai piacra jutásának élénkítése, elősegítése volt.

Fejlődő térség, jelentős piacok

Beszédében Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke arra hívta fel a figyelmet: hazánknak már több évtizede is volt gazdasági kapcsolata például Vietnámmal, és a mostani dinamikus növekedés, a magyar gazdaság erősödése, exportorientálódása indokolttá teszi az együttműködés még szorosabbá fűzését és azt is, hogy minél szélesebb körben megismerjük egymás lehetőségeit.

– Az iparkamara azzal próbál segíteni, hogy hosszú távú információkat, üzleti utakat, partnertalálkozókat biztosít. Délkelet-Ázsia már jó ideje rendkívül dinamikusan fejlődő gazdasági térség, jelentős piacokkal. Olyan szegmens, amely komoly lehetőségeket rejt a honi vállalkozók számára: bizonyos fogyasztási cikkek, élelmiszerek kivitele, részvétel a kinti beruházásokban, technológiai transzferekben, és nem utolsósorban az ott gyártott termékeknek az EU-ba történő exportálása – ismertette az elnök.

Erősíteni a külkapcsolatokat

Dr. Papp László polgármester elismerését fejezte ki a megyei iparkamarának azért, mert rendkívül aktív a térségbeli vállalkozások kereskedelmi kapcsolatainak erősítésében. A városatya megítélése szerint a délkelet-ázsiai térség fejlődéséből a magyar gazdaság is sokat tud profitálni.

– Egy debreceni vállalkozásokat vizsgáló felmérés alapján a helyi cégek árbevételének 1-10 százaléka származik külgazdasági kapcsolatokból, s ez bizonyosan feljebb tornázható. Egy vállalkozás számára nem lehet csak a belső piacra koncentrálni, szükséges a külgazdasági kapcsolatok erősítése. Az olyan fórumok, mint a szerdai, többek között azért is fontosak, hogy segítsék legyőzni az esetleges kishitűséget annak érdekében, hogy a magyar KKV-k is merjenek megjelenni a távol-keleti piacokon. Hazánk egyre inkább a tudásalapú gazdaságra építve igyekszik erősíteni pozícióit világszerte; Délkelet-Ázsiában számos olyan remek példát találni, amit mi, magyarok is hasznosítani tudunk – mutatott rá Papp László.

MSZ


Több sikertörténetről is beszámoltak

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara több vállalkozói sikertörténettel, jó gyakorlattal is rendelkezik a vállalkozások délkelet-ázsiai piacra jutásának elősegítésében, a konferencián ezeket ismertették nemzetközi előadók bevonásával. Beszédében Csizmadia Norbert, a PAIGEO kuratóriumi elnöke a geopolitikai háttérbe engedett bepillantást, míg például Vanessa Vlotides, a Londoni Kereskedelmi és Iparkamara nemzetközi üzleti ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője a londoni kamara délkelet-ázsiai relációban elért eredményeit és az EU-s projektek szerepét mutatta be az .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában