Helyi közélet

2019.02.13. 17:14

Debrecen jövőjéről beszélt Papp László polgármester

Debrecen - A Debrecen 2030 városfejlesztési stratégia adja meg a választ a jövő Debrecenére.

Debrecen - A Debrecen 2030 városfejlesztési stratégia adja meg a választ a jövő Debrecenére.

Bár az 1990-es éveket meglehetős hátránnyal kezdte a város, s a közepére 12 százalék fölé ért a munkanélküliség, amikor 1998-ban először bizalmat kapott a Fidesz, megfogalmazták, hogy az új évezred viszonyai között is olyan várost építenek, amely stabil, kiszámítható jövőt ad, és központja a régiónak. Új lehetőségeket találva kellett Debrecent erős, stabil, élhető, biztonságos otthonná tenni.

– 2014-ben már dinamikusan fejlődő várost vehettem át – fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere évértékelő előadásában a Kölcsey Központban szerdán. Mint kiemelte, az ötéves önkormányzati ciklus vége felé közeledve ideje van a számvetésnek. Azt vállalta, hogy ebben az időszakban a gazdaság lesz fókuszban. Akkor fenntartható egy város fejlődése, ha erősek a gazdasági és stabilak a politikai alapjai – hangsúlyozta –, ezért elmondhatjuk, hogy a város húsz éve jobb formát mutat.

Fotó: Molnár Péter

Debrecen az Európa legsikeresebb városai közé tartozást tűzi ki célul. „A világ legjelentősebb vállalatai által kínált munkahelyek sokasága, növekvő fizetések, emelkedő életszínvonal, magas szintű oktatás, és minden, amit egy város sportban, kultúrában meg tud adni – ez a jelen Debrecene. S mi a jövő? A régiófővárosi szerep” – folytatta.

„D 2030”: átméretezi a várost

Az előkészítés alatt álló Debrecen 2030 városfejlesztési stratégia vezérelve, hogy Debrecen az eddigiekhez képest is lényegesen magasabb életminőséget biztosítson az itt élőknek, és betöltse egy több milliós régió fővárosának szerepét – beszélt Papp László, Debrecen polgármestere a jövőről szerdai, évértékelő előadásában a Kölcsey Központban. Mint kiemelte, a „D 2030” mintegy átméretezi a várost, és egy új, magasabb és minőségibb szintet eredményez az életében annak minden területén, de hangsúlyozottan a hagyományok tiszteletben tartása mellett.

Erős régió

– A stratégia hatalmas beavatkozásokat javasol a város közlekedési rendszerében, a várost a régióval összekapcsoló közlekedési hálózatban. Új távlatokat nyit az oktatásban, a kultúra és a sport területén ugyanúgy, mint a repülőtér vagy a helyi lakóterületek fejlesztésében. Erősíti a város és a régió népességmegtartó erejét, valamint megerősíti a régió és Debrecen települései közötti együttműködést – vetítette előre a terveket a városvezető, amiket hamarosan részletesen is megismerhetünk, ígérte.

Egy hét múlva életre hívják a debreceni agglomeráció fejlesztési tanácsát – tudatta a polgármester –, amelynek elsődleges célja, hogy a lehető legpragmatikusabb együttműködés révén felkészítsék a régió településeit a következő évek gazdasági kihívásaira és lehetőségeire. Debrecen a jövőben tehát meghatározó szerepet vállal a térség gazdasági folyamatainak irányításában.

– Eddig régiónk az Európai Unió versenyképességi rangsorának utolsó szekciójában foglalt helyet. De eljött az idő, amikor elég erősnek érezzük magunkat ahhoz, hogy ezt megváltoztassuk, és Európa egyik legversenyképesebb régióját építsük fel. Erre ajánlunk szövetséget a térség településeinek – mondta Papp László.

A városvezető kitért az Új Főnix Terv 6 pillérére is, és ismertette, hogy milyen eredményeket értek el a gazdaság-, a közlekedésfejlesztés, az oktatás, a kultúra terén, valamint az élhető és gondolkodó város megvalósításában.

- Barak Beáta -


Minden idők legmagasabb büdzséje

A 2019-es év költségvetését ismertetve Papp László kiemelte, hogy Debrecen erősödését a számok is mutatják. Az önkormányzat helyiadó- és azon belül iparűzésiadó-bevételeinek alakulását grafikonon is láthattuk: soha ekkora bevétele nem volt a városnak, mint az elmúlt négy évben (mintegy 40 százalékos a növekedés). Míg 2014-ben 13,23 milliárd forint volt, úgy 2018-ra 18,2 milliárd forint lett a említett bevétel. Több pénz jut ezért idén út- és járdafelújításra, köztisztaságra és a fejlesztésekre. A költségvetési főösszeget rendkívülinek nevezte. 2014-ben soknak mondták a 47,3 milliós főösszeget, majd 2018-ban elérték a történelminek nevezett, 87,4 milliárd forintos számot a büdzsé előkészítésekor. A 2019-es év tervezésekor minden idők legnagyobb mérlegfőösszegét írhatták le, a város idén 174,8 milliárd forintból gazdálkodik (a legnagyobb tétele a beruházásokhoz kötődik).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában