Helyi közélet

2019.02.07. 11:42

Megújult az ügyészségi nyomozás szervezete

Debrecen - A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség neve ezentúl Debreceni Járási Ügyészség lesz.

Debrecen - A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség neve ezentúl Debreceni Járási Ügyészség lesz.

A július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárásról szóló törvény értelmében a jogalkotók továbbra is indokoltnak tartották az ügyészségi nyomozás fenntartásának szükségességét például a bíró, az ügyész, a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagja ellen elkövetett kiemelt súlyú bűncselekmények esetében.

Ezen felül az új regula az ügyészségi nyomozás kizárólagos hatáskörébe utalja továbbá a hivatalos személyekkel összefüggésben elkövetett korrupciós bűncselekményeket. Fontos változás, hogy az új törvény – egy kivétellel – az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények nyomozását viszont a rendőrség hatáskörébe utalta.

Új név

A jogszabályváltozás, valamint az ügyészségi nyomozás hatékonyságának növelése érdekében szervezeti megújításra is sor kerül: a megyeszékhelyeken működő járási és nyomozó ügyészségeken az ügyészségi nyomozással kapcsolatos tevékenység februártól megszűnt. A szervezeti egységek elnevezése is változott, a Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség neve ezentúl Debreceni Járási Ügyészség lesz.

Három megyében

Februártól a kizárólagos ügyészségi hatáskörbe tartozó bűncselekmények nyomozását a budapesti székhelyű Központi Nyomozó Főügyészség és az alárendeltségében működő járási szintű 5 regionális és a Fővárosi Nyomozó Ügyészség veszi át. Ezek egyike lesz a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség, melynek illetékessége Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére terjed ki.

A részben új szervezeti egységek megnevezése és elérhetősége a változással egyidejűleg megtalálható lesz az ügyészség honlapján – áll a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség közleményében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában