Helyi közélet

2019.02.10. 18:53

Bál a kultúra és a hit jegyében

Debrecen - Nemes cél érdekében gyűltek össze Debrecen görögkatolikusai.

Debrecen - Nemes cél érdekében gyűltek össze Debrecen görögkatolikusai.

A Debreceni Görögkatolikus Parókia február 9-én rendezte meg farsangi bálját a Lovardában. A báli mulatság bevételét az Attila téren megvalósuló közösségi ház, illetve turisztikai látogatóközpont felépítésére fordítja a közösség. Az előző esztendőben csaknem egymillió forintot gyűjtöttek össze a hívek farsangi bálon. Az ünnepség vecsernyével kezdődött az Attila téri főszékesegyházban.

Mindenkit saját mértéke szerint

A rendezvény fővédnöke, Kocsis Fülöp érsek-metropolita szentlélekhívó imádsággal kezdte köszöntőbeszédét.

– A bálozás a böjtöt megelőző időszak a kereszténységben. Az is közismert, hogy mi, görögkatolikusok beleadjuk magunkat a böjtbe, hiszen a miénk kezdődik leghamarabb, két nappal korábban, mint a római katolikusoké. Valójában az, hogy különbözünk egymástól, nem értékítélet. Isten mindenkit a saját mértéke szerint mér. Amilyen életet éltünk a földön, azzal a mértékkel megyünk majd a mennyországba is. Mindegy, hogy egy gyűszűnyi vagy egy vödörnyi, ezért kell törekedni, hogy az ember jószívű és nagylelkű legyen. Azt kívánom, hogy a Jóisten csordultig tudja tölteni boldogsággal a szívünket. Ezt a nemsoká bekövetkező böjt nem fogja meggátolni – fogalmazott az érsek-metropolita.

Európai központ

Papp László polgármester köszöntőjében Debrecen és a keresztény egyházak jó kapcsolatáról beszélt.

– A város nevében is fantasztikus megtapasztalni azt, hogy Debrecenben a különböző hitű emberek a társadalmi életben is képesek megmutatni az arcukat és azokat az értékeket, amelyek vallásosságukban megjelennek. Debrecen azon magyar városok közé tartozik, ahol a vallásnak kiemelkedően fontos szerepe van – fogalmazott a városvezető.

– Az elmúlt években Debrecen valóban az európai kereszténység nagyon fontos központjává vált. 2015-ben az a megtiszteltetés érte városunkat, hogy érseki központtá válhatott, és azóta is ennek az örömében élünk. A város és valamennyi felekezet is jó érzéssel fogadta ezt az örömhírt. Ennek következtében a Petőfi téren új érseki központot alakíthattunk ki, hogy még ünnepélyesebbé tegyük ezt a pápai döntést. Úgy gondolom, hogy az utóbbi időben a debreceni görögkatolikusság nagyon fontos fejlődésen, gyarapodáson megy keresztül. Néhány nappal ezelőtt született meg a döntés arról, hogy megkezdjük azt a közbeszerzési eljárást, mely az Attila téri új görögkatolikus központ felépítését szolgálja. Így tovább épülhet egyházunk Debrecenben – jelezte a polgármester.

SZD


Közös cél

„Hit és kultúra” néven indul új projekt a Debreceni Görögkatolikus Parókia és Debrecen szervezésében. Hamarosan elkezdődik egy közösségi ház felépítése, az Attila tér 4. szám alatt. A 140 millió forintból megvalósuló létesítmény turisztikai központként is funkcionál majd. A felépítést és a programokat a parókia és a város közösen koordinálja. A tervek szerint még idén húsvét előtt el is kezdődik az építkezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában