Helyi közélet

2019.02.28. 09:28

A jelenbe „varrják át” a hagyományokat

Nyíradony - A két éve alakult Nyíradonyi Tűforgatók csapata kiállítással mutatkozott be a népzenei találkozón.

Nyíradony - A két éve alakult Nyíradonyi Tűforgatók csapata kiállítással mutatkozott be a népzenei találkozón.

A hajdúsámsoni Öltögetők Klubja mintájára indult el városban 8-10 fővel Dobosné Hajdú Anikó vezetésével a Nyíradonyi Tűforgatók története 2016-ban. A hímzésoktatót a művelődési ház igazgatója, Lókodiné Pintye Mária kérte fel a nyíradonyi csoport irányítására.

– Azt az elvet követem, hogy ha például komádi mintát varrunk, előbb történelmi, földrajzi ismeretekkel vértezem fel a klubtagokat, aztán az adott tájegység motívumvilágát tanulmányozzuk: az öltésnek a technikáját, színezését. Olyan gyakorlatias ismeretekre igyekszem őket tanítani, ami egy múzeumlátogatás során is segít nekik felismerni egy tárgyról, melyik tájegységről való. Ismerkedtünk a fehér hímzésekkel, a lyukhímzéssel, láncöltéssel, száröltéssel, hamarosan a kalotaszegi hímzésvilág következik – mondja a klubvezető.

Édesanyjuk örökségét

A klub célja, hogy a helyi varrásmódokon felülemelkedve a tagok megismerkedjenek a Kárpát-medence négy nagy tájegységének motívumvilágával. Mindennapi használati tárgyakat is hímeznek: táskát, kispárnát, pénztárcát, szütyőt, kisképet, farmertáskát, tároló zsákot, stb.

Dobosné Hajdú Anikó több szakkört vezet hímzésoktatóként. Ruhaipari technikusként szerezte közművelődési végzettségét, több szakkör vezetőjeként 2015-ben megkapta a „hímző népi iparművész” címet, s ma már a nemezkészítői címet is magáénak tudhatja.

Nyúlné Erika azért szeret járni a klubba, mert édesanyja is varrt, s szeretné annak örökségét továbbvinni, illetve nyugdíjasként van rá ideje és lehetősége, hogy részt vegyen a szakkör munkájában. Tóthné Marika elmondta, hogy a kedd estét mindig varrásra szánják. Neki a „subrikázás” tetszett meg leginkább, amikor a takácsvászon anyagból kihúzgálták és levarrták a szálakat. A komádi hímzés többeknél is sikert aratott, a takácsvászon és a vastagabb pamutfonal használata Lókodiné Marikának, Terdikné Terikének, Kertészné Irénkének is a kedvencei közé tartozik. Az úri hímzés szintén nagy népszerűségnek örvend, Krajnikné Ancika, Kádárné Éva is ezt a technikát kedveli a legjobban.

Nem jár érte fekete pont

Illésné Annuska számára apró örömöket jelent minden egyes elsajátított varrástechnika. Ezekkel családtagjait örvendeztetheti. Mióta a klubba jár, sikerült egyik álmát megvalósítania: elkészítette a húsvéti szentelő kosárra való terítőjét, amelyet mindenki megcsodál.

Azt vallják, hogy a hagyományt csak úgy lehet életben tartani, ha át tudják ültetni a modern korba. Dobosné Anikó rajzolja, azaz „drukkolja ki” mindenkinek a mintát. Minden hétre házi feladatot kapnak, bár nem jár érte fekete pont, ha nem tudtak vele foglalkozni. A csapat tagjai szeretnek ebbe a közösségbe járni, szeretik tanítójukat és egymást is, tervezik, hogy a jövőben szakmai megmérettetéseken is megjelennek majd.

Szent István király ünnepére készítettek egy szép hímzett terítőt Nyíradony város számára. A terítőben minden tag keze munkája benne van. A szakkörvezető nagy érdeme, hogy a múlt értékeit felkarolva tanít a jelenben, ezt kevesen mondhatják el magukról.

- Tulipán Csilla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában