Helyi közélet

2017.12.21. 14:20

Összegyűltek Esztárban a robotok megszállottjai

Esztár - Hatodik éve rendezik meg a Szumo Robot Kupát, mely már országossá nőtte ki magát.

Esztár - Hatodik éve rendezik meg a Szumo Robot Kupát, mely már országossá nőtte ki magát.

Az egész napos versenyre 25 háromtagú csapat érkezett, szerte az országból, december elején. Czár Krisztián főszervező, helyi pedagógus elmondta, hogy a játék egy dán cég fejlesztése, robot­építő készlet, melyből teljesen önműködő gépeket lehet készíteni. A település 2010 óta versenyez a Lego Robot Szumóban, hatodik éve rendezi meg Esztár. 2013-ig csak regionális volt, mára már országossá nőtte ki magát a viadal, melyet az általános iskola szakkörösei és a diákönkormányzat tagjai közösen szerveztek. A helyi iskolának is van csapata, „robotika” szakkör formájában foglalkoznak a tanulók a robotokkal. A robotépítés élmény a diákok számára, többek között gondolkodásuk, kreativitásuk, programozói képességük is fejlődik így – mondta a versenyről Czár Krisztián.

Szakkörön is

A versenyzők izgatottan figyelték egymás robotjait. A versenypályán két robot méri össze, szó szerint, hogy melyikük az erősebb.

– Szeretünk ide járni, Debrecenből jöttünk. Egy éve foglalkozunk a robotokkal komolyabban. Tanárunk, aki gépészmérnök, ő készített fel bennünket. Második és harmadik osztály óta ez az első versenyem, most majdnem a harmadik helyre jutottunk – számolt be örömmel Solymosi Nikolett, aki a Szoboszlói Úti Általános Iskolából érkezett csapattársaival.

Eigner Bendegúz is a fent említett iskolából jött, de másik csapat tagjaként. Elmondta, hogy két éve versenyeznek, több helyszínen megfordultak már ez idő alatt.

– Már két éve vágytam robotlego-készletre, egy karácsonyra kaptam, azóta a megszállottja vagyok, naponta több órát is foglalkozom vele, és az iskolában szakkörön is – büszkélkedett a robotjaival Bendegúz.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

Az eredményhirdetésen a helyezetteket díjazták, majd megrendezték a „szuper kupát” is, melyen már négy robot volt a porondon. Minden versenyző emléklapot, a díjazottak oklevelet és kupát kaptak, valamint az esztári önkormányzat ajándékcsomagját, a szuperkupa nyertesei pedig emlékéremmel gazdagodtak.

HBN-NKM


A díjazottak

1. helyezett: RoboWars csapata (Gyürky Bertalan, Eigner Attila, Gyürky Tamás) – Debreceni Szoboszlói Úti Általános Iskola

2. helyezett: RoboFire csapata (Gyürky Tamás, Eigner Bendegúz, Gyürky Bertalan) – Db.-i Szoboszlói Úti Ált. Iskola

3. helyezett: RoboWest csapata (Eigner Bendegúz, Gyürky Tamás, Eigner Attila) – Db.-i Szoboszlói Úti Ált. Iskola

Szuper Kupa nyertesek:

RoboFire csapata (Gyürky Tamás, Eigner Bendegúz, Gyürky Bertalan) – Db.-i Szoboszlói Úti Ált. Iskola „Atom” csapata (Halász Zoltán, Szabó Attila) – Esztári Irinyi Károly Általános Iskola

A legjobban szereplő helyi csapat: Halász Zoltán és Szabó Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában