Helyi közélet

2017.12.18. 09:44

Jellemformáló is lehet a horgászat, ami több mint halfogás

Debrecen - A Mohosz alelnöke szerint nem könnyű, de annál nemesebb feladat az ifjúságot e hagyományos hobbi irányába terelni.

Debrecen - A Mohosz alelnöke szerint nem könnyű, de annál nemesebb feladat az ifjúságot e hagyományos hobbi irányába terelni.

Örömmel tapasztalják, hogy az utóbbi években a legfelsőbb kormányzati szintekig is felismerték a horgászat szerepének fontosságát, s ennek megfelelően a korábbiakhoz képest a támogatottsága is nagyobb – mondta el a Naplónak Bokor Károly, a Magyar Horgász Szövetség (Mohosz) alelnöke. Különösen a rablóhalak horgászatában kiemelt szaktekintélynek számító szakíró-újságíró szerint egyre több az olyan rendezvény is, mint amelynek a közelmúltban rendezett díjkiosztóján vett részt a megyeháza Árpád-termében.

A Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége idén második alkalommal hirdette meg rajzversenyét (az eredményekről már beszámoltunk), melyen a témák között nemcsak a halak, illetve a kifogásuk, hanem a természet nyújtotta látvány megörökítése is szerepelt – nem véletlenül. Erről is beszélgettünk Bokor Károllyal.

Ingyen felszerelés

– Európai jelenség, hogy a gyerekeket, az ifjúságot nehéz bevonni a horgászatba, mert nagyon sok más irányú elfoglaltság is vonzza őket – mondta az alenök, aki szerint a kicsiket könnyebb mozgósítani, például az említett rajzversennyel is, mint a nagyobbakat. Urbanizálódott, számítógép vezérelte világunkban nem könnyű a természet csodáira felhívni a figyelmüket, megéreztetni velük például a pecázás utáni szalonnasütéses esti tábortűz hangulatát.

Az odáig vezető út nehéz, de ha sikerül a vízpartra kicsábítani a gyerekeket, sok közülük ott is marad."

– Mit tehetnek ezért a szövetség, illetve a megyei szervezeteik vezetői, munkatársai?

– Többféle lehetőséget kell megragadnunk, az egyik ilyen, amit a Csongrád megyeiek indítottak el, hogy ingyen felszerelést osztanak ki a kicsiknek. Ennek a hozadéka kettős, egyrészt a gyerekek úgy szerezhetik az első élményeiket, hogy az a szüleiknek pénzbe sem kerül, másrészt elkísérve a nebulókat, a felnőttek is kedvet kaphatnak a horgászathoz. Példaként említhetem, hogy a legutóbbi gyermeknapon a Mohosz, a megyei szövetségek és a horgászegyesületek jóvoltából szerte az országban több ezer kicsi kapott ingyen felszerelést, így például az én megyémben, Baranyában 600 gyerek horgászott egyszerre.

Élmény a vízparton

– Ebben azért a szülők, főleg az apák kulcsszerepet játszanak, hiszen csak velük járhatnak ki a vízpartra a kicsik.

– Valóban, a gyerekek bevonzása ebbe a szép, egészséges hobbiba sokkal könnyebb, mint a szüleiké. Éppen ezért keresünk más lehetőségeket is, ilyen a horgászsuli programunk, melyben az általános iskolákra támaszkodunk. A tanulók az intézményekben szakkörszerűen megkapják az elméleti felkészítést, a gyakorlatit pedig a vízparton. Terveink szerint tavasszal már valamilyen minimum vizsgán is számot adhatnak majd a tudásukról. Magam is közel száz különféle horgásztábort vezettem gyerekeknek, akik közül a „legvárosiasabbak” is pillanatok alatt felvették a természet ritmusát élvezve a vízparti izgalmakat.

– Visszagondolva a gyermekkoromra, bennünket nem kellett sem csábítani, sem képezni, kértünk otthon erős cérnát, amelyre gyufaszálat erősítettünk, meghajlítottuk a gombostűt, amelyre a kenyérből gyúrt galacsint húztuk fel, és a Nagyerdőn így fogtuk a vörösszárnyú keszegeket. Közben egy életre elköteleztük magunkat a szenvedélynek. Mi változott azóta, miért van szükség a fent felsoroltakra?

– Inkább a vízpartra kijutáshoz kell a segítség, mert ami biztosan nem változott, az a szenvedély, ma is pontosan ugyanúgy alakul ki a zsákmányszerzés izgalmában. Amiért mégis szervezett keretek között adunk nekik ismereteket, az a természetszeretet, a környezettudatosság kialakítása miatt fontos. Megtanítjuk nekik, hogy a vízfelszín alatt milyen az élet: hogyan turkálnak a halak a fenéken, milyen módon kapják el a felkínált csalit, ami egyes fajok esetében egy másik kis hal. Mindezt abban a természetes környezetben, ahol közben a madarak hangját, a vadak neszezését is lehet hallani, s ez így komplexen neveli őket a természet szeretetére.

Társadalmi súllyal

– Évtizedek óta a Mohosz mindig büszkén állította, hogy a legnagyobb létszámú társadalmi szervezet. Úgy tudom, már a 400 ezernél is több tagja van. Miért ennyire fontos a szövetségnek a tömegesítés?

– Már hogyne volna fontos, hiszen nekünk a horgászat az egyik legegészségesebb szabadidős tevékenységnek számít, s amennyiben a horgász még a zsákmányt is hazaviszi, az egészséges táplálkozáshoz is hozzájárul. A nagy létszámmal pedig a szervezet súlyát tudjuk növelni, ami jóleső érzéssel töltheti el a tagokat, másrészt az érdekképviseletben is előny. Ennek hatását az elmúlt néhány évben már tapasztaljuk is. Megszületett az új halgazdálkodási törvény, amely szellemiségében jobban szolgálja a horgászat jövőjét, nagyobb figyelmet kapott a halak védelme, és minőségi változást hozott a halőrzéseben is.

– Ekkora társadalmi háttérrel, talán nagyobb szeletet lehetne kihasítani a pályázati alapokból is, akár a turisztikai programokból.

– A Mohosz is folyamatosan azon dolgozik, hogy hazai vagy uniós forrásból fejlessze a horgászturizmust a már eddig elmondottak miatt is. Más társadalmi szervezetekhez hasonlóan mi is milliárdos nagyságrendű forrásra számítunk, de konkrétumokról még korai lenne beszélni. Azt viszont örömmel mondhatom, hogy a halvédelemre idén több száz millió forint értékű berendezést és felszerelést kaptak – nagyobbrészt – a hozzánk tartozó egyesületek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában