Helyi közélet

2017.12.05. 14:36

Fotók: Húsz éve „javítják”, ami félrecsúszott

Debrecen - Múltról, eredményekről, szakmai kérdésekről volt szó a „születésnapon”.

Debrecen - Múltról, eredményekről, szakmai kérdésekről volt szó a „születésnapon”.

  • Előzetes letartóztatásban lévő fiúk, illetve nevelőik által előadott Pinocchio-feldolgozással, múltidézéssel, emléklappal, elő­adásokkal emlékeztek meg kedden a Debreceni Javítóintézetben az intézmény fennállásának 20. évfordulójáról.
  • A Böszörményi úti javító annak idején a lánynevelő intézetből jött létre. Kezdetben csak előzetes letartóztatásba került fiatalkorú fiúk kerültek oda, később viszont már a szabadságvesztés büntetés letöltésére is alkalmassá tették. 2006-tól utógondozás szintén zajlik benne.
  • A 2015 végétől működő Nagykanizsai Javítóintézetet a debreceni modellre építve hozták létre, s mai is a cívisvárosi intézmény telephelyeként, azzal egy szakmai egységet alkotva működik.
  • A bűncselekmény miatt elítélt fiatalkorúaknak csak a 36 százaléka érkezett teljes családból.

    Az elvált szülők gyermekeinek 64 százaléka nem tartott kapcsolatot a nem vele lakó édesanyjával/édesapjával, a válások vagy az egyik szülő halála pedig már a megkérdezettek 76 százaléka esetében a 10. életév előtt bekövetkezett – idézte egy, Bolyky Ágnessel közös korábbi tanulmányát Sárik Eszter, a Debreceni Javítóintézetben. Az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársa és kollégája által – 128 fogvatartott fiatalkorúval – készített felmérésből kitűnik: a kiskorúakat inkább az anya partnerváltása veszélyezteti, azaz az anyai kötődés hiánya valószínűleg súlyosabban érinti a gyermeket, mint az apai kötődés gyengesége. Sárik Eszter hangsúlyozta, a rendezetlen családi viszonyokból eredő devianciák kezelése nagyon nehéz, egyben elismerését fejezte ki a mégis erre törekvő szakembereknek.

    Fotó: Derencsényi István

    A Debreceni Javítóintézetben kedden az intézmény fennállásának 20. évfordulóját ünnepelték. A javító éléről nyugdíjba vonult korábbi igazgató, Magyari László a kezdetek mellett arról beszélt, hogy az oktatói-nevelői programjuk miként vált országosan modellértékűvé, miközben maga a gyermekvédelmi intézmény is az egyik legnagyobb ilyen szervezet, 248 ellátotti helyével. Beszéde során a jelenlegi intézetvezető, Nagy Kálmán egyebek mellett kitért arra is, hogy 2012-ben a Debreceni Javítóintézet kapta meg az ötödik hazai ilyen intézménynek, a nagykanizsai létrehozásának a szakmai felügyeletét.

    HBN

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában