Helyi közélet

2017.12.07. 10:41

Egy teli bögre „Debrecen”

Debrecen - A karácsonyi vásár egyik idei slágere a különleges bögre.

Debrecen - A karácsonyi vásár egyik idei slágere a különleges bögre.

Debrecenben is megjelent, speciálisan erre az adventi vásárra készített „Boldog karácsonyt, Debrecen!”, „Advent Debrecen 2017” feliratú bögre, amelyből még a forralt bor is jobban ízlik. A cívisváros is felzárkózott a budapesti vagy a bécsi karácsonyi vásár mellé bögrekínálat terén. Sőt, annyiban túl is szárnyalta az említett városokat, hogy nálunk papír változatban, extra ráfizetés nélkül is részesülhet a forró italt kóstoló látogató a porcelánbögre nyújtotta esztétikai élményben, már ami a feliratot illeti legalábbis.

Bőséges a kínálat

A standok kínálata folyamatosan bővül. Az egyszerű forralt bor mellett megjelentek a különböző ízesítésűek is, úgymint aszalt szilvás, narancsos-fűszeres vagy épp unicumos, hogy csak néhányat említsünk a bőséges kínálatból. Kapható karácsonyi puncs és krampampuli is, vagy az alkoholt nem fogyasztók számára van forró fűszeres almaital, tea, sőt, olyan standot is találhatunk, ahol a karácsonyi puncs még csak alkoholt sem szagolt, hisz fűszerekkel ízesített teából készítik.

Nos, kinek-kinek ízlése és tehetsége szerint. És hogy mit is kapunk a poharunkba, ha krampampulit választunk a jó öreg forralt bor helyett? Álljon itt kedvcsinálónak egy egyszerű recept, amelyet ­otthon is elkészíthetünk, vagy kedv és idő híján a vásárban is ­bátran megízlelhetünk.

HBN–DK


Krampampuli

Hozzávalók:

apróra vágott cukrozott narancshéj, aszalt szilva, datolya, füge, mazsola (összesen 20-40 dkg aszalvány), darabos dió, mandula, 50 dkg kockacukor, 3-4 dl rum, 1 l vörösbor, 1 l sötétre főzött tea

Elkészítés:

Tegyük a gyümölcsöket egy nagy tálba, a tetejére helyezzünk fémrácsot, arra pedig fémszűrőt. Ide pakoljuk majd a narancs- és/vagy citromhéjon előzetesen megdörzsölgetett kockacukrot. Öntsük ezt nyakon a jó erős rummal, majd gyújtsuk meg. Az égő rumtól a cukor karamellizálódik, és belecsöpög a tálba a rácson keresztül. Ha a láng elaludt, jöhet a maradékra a bő egy liter vörösbor, és végül keverjük az egészhez a sötétre főzött fekete teát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában