Helyi közélet

2017.12.06. 07:54

Bokor alatt éjszakázva a tél fogságában a debreceni hajléktalanok…

Debrecen - Százötven százalékos kihasználtsággal működnek a debreceni menedékhelyek az igazi tél beköszöntével.

Debrecen - Százötven százalékos kihasználtsággal működnek a debreceni menedékhelyek az igazi tél beköszöntével.

A ReFoMix Kft. ellátó hálózatának 330 férőhelye van, nagy a zsúfoltság, de az a cél, hogy senki se maradjon az utcán. A szakemberek becslése szerint Debrecenben megközelítőleg száz olyan hajléktalan ember él, akik nem igénylik az efféle gondoskodást, és inkább máshol húzzák meg magukat. Ők sátrakban, bódékban, sok-sok takaróval próbálják átvészelni a hideget; némelyikük már évek óta él ennyire rossz körülmények között. A Napló információi szerint ilyen kolóniák a Vágóhíd és a Vincellér utcák környékén, a gyógyszergyárnál és az egykori Cserkész-tónál is találhatók. Az első hó­esést követően tett helyszíni látogatásunkon embertelen állapotokkal szembesültünk, s azt is megtudtuk, hogy az érintetteknek mire van szükségük a leginkább.

A tél beköszöntével immár a nappalok is fagyosak. Megteltek az éjjeli menedékhelyek és a nappali melegedők, ám sokan a hideg ellenére is utcán maradnak. Ilyen emberekhez látogattunk a minapi havazást követően a hajléktalanok ellátását végző ReFoMix Kft. szakemberével.

Ha újra kezdhetné

Kalauzunk, Szemenyei György az utcai szolgálat munkatársaként dolgozik. Terepjárójukba ezúttal is pakolt szendvicset, teát és takarót a felkeresett nélkülözők számára. A sokat tapasztalt férfi rutinos léptekkel vezetett minket a Vágóhíd utcai, hófödte ingatlanon. Ott lakik három ember egy kerítés melletti bokorsáv tövében. A kis emelkedőn kaptatva azt is megtudtuk tőle, hogy Debrecenben többek között a gyógyszergyár, a Vincellér utca és az egykori Cserkész-tó környékén is táboroznak olyan hajléktalan emberek, akik télen se veszik igénybe az éjjeli menedékhelyek szolgáltatásait.

A tanyánál itt is, ott is üres üvegek, ruhaneműk, ételmaradékok, edények és egyéb háztartási eszközök hevernek a földön és a kerítés párkányán. Két vackot gondosan nejlonnal takartak le, ezek gazdái épp kint voltak a városban.

A harmadik kupacban azonban egy meghatározhatatlan korú férfi feküdt – vele elegyedtünk szóba. „Házigazdánk” elmondta, hogy most 49 éves, és 15 éve vált földönfutóvá, aminek hátterében családi okok állnak.

Próbál boldogulni, előrelépni, de ez amiatt is nehezen megy, hogy csak nyolc általánost végzett. Ha újra kezdhetné, akkor mindenképpen befejezné a középiskolát, hogy szakmája legyen.

A betyárbútor melege

Beszélgetőtársunk éjjelente eljárogat, nappal pedig pihen a Vágóhíd utcai búvóhelyükön, ahol jól kijönnek a társaival. Kérdésünkre, hogy mire lenne szüksége, szerényen azt válaszolta: nem panaszkodik, de esetleg a ruha és a takaró elkél segítségnek. Most pala, ágybetét és paplan is van alatta, ha pedig nagyon hideg lesz, ő is bemegy a menedékhelyre.

Ottjártunkkor egyébként nulla fok alatt volt a hőmérséklet; a férfi nyugodtan feküdt a betyárbútorában, mi viszont toporogtunk a mínuszok miatt.

Menedékhelyet a ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft. a Dobozi utcai és a Wesselényi utcai telepein is üzemeltet. Szemerédy Zsolt, a társaság ügyvezetője a Napló érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy az öt létesítményükben 330 hely áll az érintettek rendelkezésére. A Dobozi utcában nappali melegedő, 24 órás egészségügyi centrum és lábadozószobák is működnek, míg a Szávay utcai és a Derék utcai intézményeikben átmeneti szállás és családok átmeneti otthonai is találhatók. Ondódon rehabilitációs tanyája van a ReFoMixnek.

Hihetetlen a zsúfoltság

A szakemberek becslése szerint Debrecenben az utcán 80–100 ember él. Közülük erősebb fagy idején is csak néhányan húzódnak be a ReFoMix valamelyik szálláshelyére. A menedékhelyeken – az ügyvezető megfogalmazása szerint – hihetetlen a zsúfoltság, hiszen 150 százalékos kihasználtsággal működnek. Ellátatlanul azonban egyik betérőt se hagyják, és nagy segítség a Péterfia utcai református melegedő idényszállója is. A ReFoMix Kft. a hatékonyabb segítség érdekében egy úgynevezett krízistelefont is működtet, amely a 30/206-1377-es számon érhető el.

HBN–Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában